Sprijin pentru apicultori. Anunţul făcut de MADR de ziua mondială a albinelor

În fiecare an, pe 20 mai, este marcată ziua mondială a albinelor, pentru a atrage atenţia asupra importanţei albinelor pentru întreaga uanitate. Cu acest prilej, Ministerul Agriculturii aminteşte apicultorilor că pot beneficia de sprijin prin Programul Naţional Apicol (PNA), a anunţat MADR.
Termenul de depunere a cererilor de intenţie este de 30 iunie, iar cel de depunere a cererii de plată şi a documentelor justificative – 31 iulie 2022.
Citeşte şi: Banca Mondială oferă 30 de miliarde de dolari pentru combaterea crizei alimentare. Şi ţările din Europa de Est vor beneficia
Bugetul total al PNA este de 169,621 milioane lei, din care contribuţia Uniunii Europene este de 50%, respectiv 84,811 milioane lei, iar valoarea pentru anul 2022 este de 60,196 milioane lei.
Potrivit MADR, Programul Naţional Apicol vine cu o serie de modificări şi completări menite să simplifice accesarea unor măsuri din program, respectiv: au fost eliminate o serie de documente, respectiv copia actului care atestă autorizarea sanitara-veterinara pentru comercializare a furnizorilor de medicamente, precum şi documentul care confirmă notificarea produselor proteice solide; s-a introdus posibilitatea depunerii copiei manualului de utilizare/a instrucţiunilor de montare şi întreţinere a acestor mijloace, după caz, în locul copiei cărţii tehnice.
De asemenea, s-au definit produsele care intră în componenţa echipamentului de protecţie, respectiv bluze/jachete apicole, pantaloni sau combinezoane apicole, masca apicola şi mănuşi apicole, în vederea decontării corecte a acestora, ţinând cont de faptul că au preţuri diferite la facturare, precum şi categoria de “produse proteice solide”, respectiv produse proteice solide care se administrează ca atare, fără posibilitatea de a fi reconstituite, pentru clarificări şi o aplicare unitară.
Nu în ultimul rând, s-a reglementat faptul că membrii formei asociative care sunt beneficiari ai serviciilor de consultanţă, promovare şi/sau perfecţionare să nu fie furnizori de astfel de servicii în cadrul Programului, evitându-se astfel crearea de condiţii artificiale.
Modificările aduse programului reglementează posibilitatea redistribuirii sumelor neutilizate în cadrul unei acţiuni către celelalte acţiuni şi sancţiunea de excludere de la plata pentru refuzul controlului la faţa locului la data comunicată, precum şi pentru lipsa produselor pentru care s-a solicitat sprijin în cererea de plată.
România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele estimate sunt de aproximativ 1,47 de milioane de familii de albine.
La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de circa 1 milion de familii de albine.