Dacian Ciolos, propunere pentru Orban: Pietele sa ramana deschise pentru producatorii romani! Informatiile publicate de Agrointeligenta

Piete deschise pentru producatorii agricoli adevarati! Este solutia pe care Dacian Ciolos, co-presedinte USR-Plus si presedinte al Grupului Renew Europe din Parlamentul European. Intr-un mesaj publicat pe Facebook, Ciolos a dezvaluit ca a avut o discutie cu premierul Ludovic Orban despre inchiderea pietelor si efectele acestei masuri care urmeaza sa intre in vigoare de luni, 9 noiembrie, fiind vizate pietele inchise, fara o explicatie clara care sunt exact aceste spatii.
Iata, integral, mesajul lui Dacian Ciolos despre situatia cauzata de masura inchiderii pietelor:
Am avut o discutie cu premierul Orban despre inchiderea pietelor si efectele pe care o astfel de masura le poate avea pentru cetateni, pentru producatorii autohtoni si pentru aplicarea masurilor de prevenire a raspandirii noului coronavirus. Sper ca ideile pe care i le-am impartasit sa devina realitate in scurt timp, pentru ca deja observ tot felul de speculatii absurde cum ca ar fi o masura de a pedepsi producatorii romani si de a promova importurile. Cred ca pandemia se trateaza atat sanitar si social, cat si comunicational, astfel incat sa nu ne trezim ca la finalul ei permitem unor scenarii conspirationiste sa infloreasca din cauza unor decizii deficitare sau explicate doar partial.
Cea mai importanta solutie necesara ar fi amenajarea unor piete volante de weekend (vineri, sambata si duminica) in numar mult mai mare decat de obicei. Piete volante organizate de primarie si accesibile doar pentru producatori sau intermediari la prima mana, care vand produse de sezon. Fructele exotice si de import, cum sunt bananele sau portocalele, pot fi vandute in continuare in supermarketuri. Dar produsele autohtone au nevoie de puncte de vanzare sigure si imediate. Beneficiul acestei solutii este ca poate crea si un comportament de cumparare a produselor locale, autohtone, pe termen lung.
O solutie complementara ar fi redeschiderea pietelor acoperite, dar acestea sa fie accesibile doar producatorilor care isi vand productia proprie, deseori din ferme familiale. Pentru a evita aglomerarea in piete, numarul meselor disponibile ar putea fi injumatatit, iar numarul persoanelor carora sa le fie permis accesul in piata sa fie strict controlat. Fluxul intrarilor si iesirilor din piata sa fie supravegheat, chiar daca este o chestiune dificila, pentru a fi asigurata prezenta unui numar de persoane pe suprafata respectiva care sa reduca riscurile de contact fizic. Trebuie sa acceptam ca traversam o perioada dificila, iar autoritatile au datoria de a gestiona astfel de situatii.
Inchiderea completa a pietelor o consider o greseala care va avea efecte negative destul de costisitoare. Sigur ca cel mai simplu ar fi sa ne izolam complet, dar este utopic sa promovam solutii extreme. Producatorii autohtoni sunt oameni care au muncit un an intreg ca sa isi poata comercializa la recoltare ceea ce au produs. Daca li se interzice acest lucru, riscam sa afectam o categorie relativ fragila de producatori agricoli, dupa ce acestia oricum fac fata cu dificultate chiar si in vremurile normale. La fel de problematic este sa privam cetatenii de produse locale, autohtone, de calitate si sa ii indreptam doar catre o anumita categorie comerciala. Atat timp cat putem aplica masuri functionale, chiar si complicate sau dificile in unele cazuri, ele sunt de preferat inchiderii totale a unor activitati de care depind familii intregi. E important sa intelegem sa nu punem in pericol sanatatea cetatenilor si in acelasi timp sa le dam sansa sa supravietuiasca financiar.
Vreau sa fac si o precizare importanta in acest context, recomandarile facute de mine privesc exclusiv producatorii agricoli autohtoni, cei care au mici afaceri de familie si intermediarii la prima mana, cei care reusesc sa colecteze produse agricole direct de la ferme si sa le livreze consumatorilor. Preocuparea mea fata de acest sector nu este noua, in mod evident, si este cuprinsa si in masurile propuse de noi pentru viitorul guvern. Dar pana atunci, sper sa se gaseasca cele mai bune solutii pentru prevenirea raspandirii virusului, in paralel cu aprovizionarea cu produse alimentare autohtone de calitate.