Cum înfiinţezi prima grădină de legume în propria gospodărie

Pentru tot mai multe persoane care aleg să locuiască la casă, o grădină de legume pare o alegere firească şi foarte indicată. Accesul la legume proaspete şi ocazia de a te putea bucura de o activitate productivă, în aer liber, sunt doar câteva dintre motivele pentru care ar trebui să dai curs unui astfel de demers.
Dacă şi tu eşti posesorul unei parcele de teren pe care îţi doreşti s-o valorifici pentru a începe o mică grădină de legume, probabil că te gândeşti deja la pregătirile necesare.
Înainte de a începe, trebuie să te asiguri că tipul de plantă pe care îţi doreşti să o cultivi este potrivită pentru condiţiile climatice şi tipul de sol din zona în care este localizat terenul şi că ai o piaţă de desfacere pentru produsul tău, în cazul în care te gândeşti şi la acest mod de valorificare.
Totuşi, pe lângă aceste aspecte, este esenţial să ţii cont şi de tipul echipamentelor şi pregătirilor pe care trebuie să le îndeplineşti, asfel încât cultura ta să nu fie sortită eşecului încă din primul an. În cele ce urmează, îţi oferim câteva idei de echipamente şi utilaje pe care trebuie să le deţii, pentru a-ţi înfiinţa şi administra o grădină de legume în mod independent.
Utilaje performante
În zilele noastre, performanţa în agricultură este aproape imposibil de atins cu munca manuală sau cu utilaje vechi, care au nevoie constantă de lucrări de mentenanţa şi consuma o cantitate uriaşă de combustibil. Pentru a porni cu dreptul în afacerea ta agricolă este necesar să-ţi procuri o serie de utilaje agricole performante, care deşi costisitoare, îşi vor amortiza rapid costul.
În mod normal, dacă înfiinţezi o cultură convenţională şi îţi doreşti să te extinzi cu suprafaţa în următorii ani, vei avea nevoie de cultivator, combinator, plug, grapa şi semănătoare. Totuşi, în cazul în care nu ai posibilitatea de a face toate aceste achiziţii deodată, poţi începe să cauţi tractoare pentru a alege unul care să te ajute cel puţin cu lucrările de bază. Totuşi, nici utilajele agricolele performante nu pot suplini lipsa unor cunoştinţe în domeniu. De aceea, este important să te informezi în detaliu cu privire la lucrurile de bază, precum cultivarea ardeiului sau plantarea roşiilor în grădină.
Sistem de irigaţii
În condiţiile în care secetă afectează tot mai multe culturi agricole, este important să te protejezi de această problemă şi să-ţi procuri un sistem de irigare performant. În primul rând, va trebui să identifici o sursă de apă aflată în apropierea terenului tău, care poate fi un rău, un canal de irigare sau un izvor subteran.
În continuare, este nevoie să alegi o metodă prin care să pompezi apa de la sursă, iar aici ai două opţiuni: electropompa, dacă dispui de o sursă de energie electrică în vecinătatea sursei de apă sau motopompa dacă nu. În ceea ce priveşte sistemul de irigare folosit, îţi recomandăm să alegi un sistem de irigare prin picurare, care este mult mai uşor de instalat şi mult mai economic, fiind potrivit pentru legumicultura.
Generator de curent electric
Pentru situaţiile neprevăzute, un generator electric este un adevărat ajutor atunci când vine vorba de continuarea activităţilor agricole, chiar şi în momentul în care electricitatea lipseşte. Un generator de curent poate furniza energie electrică aproape oriunde. Poate susţine consumul casnic cu toţi consumatorii vitali sau un eveniment organizat departe de sursele de curent electric convenţionale.
Deşi nu este foarte scump, un astfel de dispozitiv se va dovedi extrem de valoros în cazul unei întreruperi de curent, într-o zi călduroasă de vară, când nu ai posibilitatea de a porni electropompa pentru a iriga plantele şi nu ai o altă soluţie.
Înfiinţarea unei grădini de legume reprezintă o idee bună şi pentru o persoană fără experienţă în agricultură. Dacă nu ai mai practicat această activitate, este indicat să te documentezi, să-ţi procuri echipamentele necesare şi să dai curs iniţiativei tale.