CE: România trebuie să amenajeze spaţiul maritim

Comisia Europeană îndeamnă România, Grecia, Croaţia, Italia, Cipru să asigure punerea corectă în aplicare a Directivei 2014/89/UE de stabilire a unui cadru pentru amenajarea spaţiului maritim.
Directiva stabileşte o abordare comună pentru că ţările UE să îşi amenajeze zonele maritime. Amenajarea spaţiului maritim urmăreşte să organizeze activităţi umane în zonele marine pentru a îndeplini diverse obiective ecologice, economice şi sociale.
Printre acestea se număra dezvoltarea unei economii albastre sustenabile, utilizarea sustenabila a resurselor marine şi conservarea unor ecosisteme marine sănătoase şi a biodiversităţii.
Amenajarea spaţiului maritim: termen limită depăşit
Punerea corectă în aplicare a directivei este esenţială pentru atingerea acestor obiective ca parte a Pactului verde european, se arăta într-un comunicat remis e CE. Directiva impune statelor membre costiere ale UE să elaboreze planuri de amenajare a spaţiului maritim până la 31 martie 2021 şi să prezinte Comisiei şi celorlalte state membre în cauză copii ale planurilor în termen de trei luni de la publicarea acestora.
Grecia, Croaţia, Italia, Cipru şi România nu şi-au stabilit planurile de amenajare a spaţiului maritim, iar Comisia nu a primit nicio indicaţie cu privire la un calendar şi un proces realist care să conducă la adoptarea planurilor de amenajare a spaţiului maritim înainte de sfârşitul anului 2021.
Amenajarea spaţiului maritim: avertismente
Prin urmare, Comisia Europeană a decis să trimită scrisori de punere în întârziere Greciei, Croaţiei, Italiei, Ciprului şi României, acordându-le două luni pentru a răspunde şi a remedia deficienţele identificate de Comisie. În absenţa unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat.
Prin pachetul sau lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin în temeiul legislaţiei UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare şi domenii de politica ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei UE, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.