Arăturile de toamnă, baza viitoarelor culturi

Din punctul de vedere al agricultorului, venirea toamnei aduce cu sine sezonul recoltărilor, dar şi cel al pregătirii terenurilor pentru viitoarele culturi. Solul trebuie temeinic pregătit pentru iarnă, astfel încât să asigure o productivitate ridicată în anul următor.
Indiferent dacă pe terenuri se vor face însămânţări de toamnă sau de primăvară, arăturile sunt recomandate după încheierea recoltărilor, mai ales pentru refacerea terenului agricol. Calitatea lucrării este şi ea extrem de importantă, întrucât o arătură de proastă calitate sau făcută neglijent poate însemna bani pierduţi şi munca irosită.
Câteva aspecte care trebuie luate în consideraţie
De la plantare până la recoltare, câmpurile sunt străbătute de maşini agricole în mod constant. Utilajele de astăzi devin din ce în ce mai mari şi grele. Combinele, tractoarele, maşinile de împrăştiat sau semănătorile străbat câmpurile în toate direcţiile, astfel încât, până la recoltare, structura solului nu mai este uniforma. Iată de ce gestionarea tasării solului este un obiectiv cheie al aratului de toamnă.
Procurarea de utilaje performante şi întreţinerea lor în perfectă stare de funcţionare sunt condiţii absolut necesare unor lucrări agricole de calitate. Alături de pluguri, scarificatoare şi grape, tractorul, ca element principal, trebuie ales astfel încât să satisfacă necesităţile de putere, confort şi productivitate – gama de tractoare Renault este un bun exemplu în acest sens.
În unele zone şi pentru anumite plante (cereale de primăvară, în, cânepă sau mazăre), aratul de suprafaţă, la o adâncime de 22-25 de centimetri este suficient pentru a pregăti solul. În zonele cu strat de pământ suficient de gros şi pentru agricultură rădacinoaselor, a florii-soarelui sau a porumbului, este nevoie de o arătură în profunzime (30 de centimetri). Totul depinde de situaţia particulară a fiecărui teren agricol şi de rotirea culturilor.
Este bine că pământul să fie reavăn în momentul executării arăturii de toamnă. Dacă este uscat, plugul va desprinde pământul în bulgari mari, care vor trebui apoi mărunţiţi, necesitând astfel cheltuieli suplimentare şi un volum mai mare de muncă.
Adâncimea stratului arăt trebuie schimbată de la an la an. În acest fel, se va evita hardpanul – stratul impermeabil şi tasat de pământ, care se formează în solurile argiloase şi pe care rădăcinile plantelor nu-l pot pătrunde. Dacă acest lucru se întâmplă, vor trebui executate lucrări de afânare ale zonei – subsolaj – care sunt costisitoare.
Avantajele aratului de toamnă
Are un rol determinant în pregătirea patului germinativ şi în refacerea structurii de bază a solului. Aratul presupune aerarea solului, spargerea bulgarilor de pământ şi mărunţirea lor, ceea ce ajută la germinarea şi creşterea viitoarelor plante. Ele vor putea, astfel, să-şi găsească spaţiul necesar dezvoltării şi extinderii rădăcinilor.
Noul câmp arăt va fi bogat în oxigen. Structura terenului fiind refăcută, acesta îşi va mări porozitatea, ceea ce este esenţial pentru absorbţia apei, a oxigenului şi a altor substanţe organice. În plus, reziduurile culturilor anterioare care sunt răsturnate de brazda făcută de plug devin sursa de nutrienţi pentru viitoarele plante.
Aratul de toamnă favorizează distrugerea buruienilor şi reducerea activităţii dăunătorilor de toate felurile, care împiedică sau îngreunează creşterea culturii.
Dacă este executată la vreme, cu cel puţin trei săptămâni înaintea primului îngheţ, arătura de toamnă va furniza suficient timp îngrăşămintelor şi reziduurilor culturii anterioare să continue procesele microbiene de mineralizare şi transformare, îmbogăţind solul cu substanţele nutritive necesare.
Prin arăturile de toamnă, terenul poate acumula cantităţi mai mari de apă în perioada de iarna iar procesul de îngheţ-dezgheţ va reface structura de bază a solului.
Deşi în ultimul timp există o tendinţă tot mai mare de a renunţa la aratul de toamnă în favoarea unei aşa-numite agriculturi „no-till”, avantajele pe care le-am enumerat mai sus reprezintă tot atâtea motive de a pregăti pământul în sezonul de toamnă pentru viitoarele recolte.