Agricultura romaneasca, macinata de evaziune fiscala si lipsa banilor
Agricultura romaneasca, macinata de evaziune fiscala si lipsa banilor
Sectorul agricol are a doua cea mai mare pondere din evaziunea fiscala totala din Romania, 9% sau aproximativ 1,7 miliarde euro, potrivit datelor Consiliului fiscal. In paralel, Romania se afla pe penultimul loc din Uniunea Europeana din perspectiva capitalizarii exploatatiilor agricole.
Segmentul din agricultura in care acest tip de evaziune fiscala se manifesta cel mai puternic este cel al vanzarii produselor agricole primare, mai ales cereale si legume-fructe. Producatorul vinde productia direct din camp si aceasta ajunge la consumatorii finali la un pret de cateva ori mai mare, iar sumele nedeclarate intre momentul cumpararii de catre intermediar si vanzarea finala intra in evaziune, arata o analiza a companiei de audit PwC Romania.
Agricultura este de asemenea afectata puternic de fenomenul muncii „la negru”, insa acesta este mai greu de cuantificat, in conditiile in care se practica pe scara larga agricultura de subzistenta si munca familiala, neremunerata.
Bani putini
Gradul scazut de capitalizare este cauzat de nivelul mare de fragmentare (lipsa economiilor de scara si a posibilitatii de a obtine cu usurinta finantare), venituri mici la nivel de ferma si lipsa instruirii agricole in randul fermierilor.
Simptomele capitalizarii scazute in agricultura sunt numeroase si afecteaza in mod semnificativ randamentele productiei. De exemplu, dotarile tehnologice ale exploatatiilor agricole sunt rudimentare. Spre exemplu, mai putin de 2% din exploatatiile din Romania detin cel putin un tractor.
Principala piedica in calea dotarii tehnologice a agricultorilor romani o reprezinta suprafata redusa a exploatatiilor agricole, care nu permite utilizarea eficienta a mijloacelor tehnologice moderne si nici nu justifica investitia in acestea, prin prisma recoltelor obtinute.
Infrastructura precara
O alta problema o reprezinta lipsa de acces la infrastructura necesara, cum ar fi combustibilul lichid. Toate tarile din UE, inclusiv Ungaria si Bulgaria, au atins o acoperire de 100% a zonelor agricole cu infrastructura de combustibil lichid, in timp ce in Romania acoperirea este de doar 56%.
Romania este mult in urma altor tari europene si din punctul de vedere a sistemului de irigatii, in conditiile in care secetele afecteaza frecvent peste 50% din terenul agricol dar numai 12% din terenul agricol dispune de irigatii viabile. Principalele probleme care limiteaza dezvoltarea sistemului sunt: fragmentarea ridicata a exploatatiilor agricole, care rezulta in multe ferme de dimensiuni mici si foarte mici, ce nu dispun de resursele economice necesare pentru repornirea sistemelor de irigatii, proiectarea sistemelor de irigatii pentru exploatatii extinse, in conditiile in care in prezent gradul de fragmentare a exploatatilor agricole este foarte ridicat, infrastructura si echipamentele de irigatii invechite si energofage.
Romania este in urma celorlalte state membre UE din punct de vedere al cheltuielilor fermierilor cu produse de protectie a plantelor, care este inca un factor care afecteaza randamentele din agricultura.
Romania este pe penultimul loc din UE din perspectiva cheltuielilor din bugetul de stat pentru agricultura. Aceasta statistica nu spune povestea completa, deoarece o mare parte din investitiile in agricultura din Romania vin din programe ca Programul National de Dezvoltare Rurala sau Politica Agricola Comuna care sunt finantate in mare parte din bani europeni.