Căderea şi frângerea plantelor, o provocare majoră pentru cultivatorii de grâu şi orz

Grâul şi orzul sunt culturi de mare importanţă atât din punct de vedere economic, cât şi alimentar. Pe lângă faptul că poate compromite până la jumătate din recolta, căderea plantelor este o provocare majoră pentru cultivatorii de grâu şi orz. Aceasta afectează calitatea şi productivitatea culturii.
Din cauza căderii şi frângerii plantelor, condiţiile de recoltare devin dificile, fiind necesară o tehnică specială care creşte considerabil consumul de combustibil. Soiurile de grâu şi orz cultivate în România sunt, în general, de talie înaltă şi, prin urmare, necesită o atenţie deosebită. Află care este importantă regulatorilor de creştere şi cum pot fermierii să reducă riscul de cădere al plantelor prin aplicarea corectă a îngrăşămintelor.
Importanta folosirii regulatorilor de creştere
Fenomenul de cădere a graului şi orzului poate provoca pierderi semnificative de recolte, fiind un aspect comun cu care se confruntă tot mai mulţi cultivatori de cereale păioase. Căderea plantelor este influenţată de condiţiile climatice, în special de perioadele ploioase, cu multă umezeală şi vânt. Îmbibate de umezeală, spicele şi frunzele plantelor de cereale devin mai grele şi pun presiune asupra plantei.
Fenomenul de frângere se poate produce atât la nivelul rădăcinii, când solul prea umed favorizează dezrădăcinarea, dar şi la nivelul tulpinii, când aceasta nu are rezistenta necesară pentru a susţine masa vegetativa crescută.
Utilizaţi pentru a influenţa şi modifica creşterea şi dezvoltarea plantelor, regulatorii de creştere sunt esenţiali când vine vorba de productivitatea, randamentul şi calitatea recoltelor de grâu şi orz. Astăzi, grâul şi orzul sunt culturi care ocupă tot mai mult din suprafaţa cultivată la nivel global, însă pentru obţinerea unui profit optim pe hectar, este importantă folosirea unor regulatori de creştere care să prevină căderea şi frângerea plantelor.
Medax® Top este un regulator de creştere a plantelor, inovator şi flexibil, care asigură protecţia recoltelor de cereale (grâu, orz, secară şi triticale), fiind destinat fermierilor care doresc să-şi asigure investiţiile în cultura şi să maximizeze productivitatea. Combinaţia dintre mepiquat clorura şi substanţa activa nouă pentru cereale, prohexadion-calciu, face că Medax Top să ofere numeroase avantaje fermierilor. Întărirea sistemului radicular, distanţa dintre internodii mai mică, stimularea formării unei biomase mai mări a rădăcinilor, reducerea înălţimii plantelor, a riscului de cădere şi a presiunii bolilor asupra tulpinii sunt câteva dintre beneficiile oferite de acest regulator de creştere.
Folosirea corectă a îngrăşămintelor
Fenomenul de cădere şi frângere a plantelor începe înainte de înfiinţarea culturii, odată cu alegerea soiurilor de cereale. Tipul de soi ales pentru cultivare, rezistenta acestuia la cădere şi înălţimea tulpinii sunt principalii factori care influenţează fenomenul de cădere. Riscul de cădere a plantelor de grâu depinde de reducerea lungimii tulpinii, creşterea diametrului şi întărirea acesteia, dezvoltarea sistemului radicular şi îmbunătăţirea arhitecturii tulpinii.
Unul dintre factorii cu impact major în înfiinţarea unei culturi cu densitate şi productivitate ridicată este folosirea adecvată a îngrăşămintelor. O fertilizare corespunzătoare cu îngrăşăminte pe bază de azot va susţine nevoile nutritive ale plantelor de grâu şi orz, însă aplicarea unor cantităţi mari poate avea efecte negative asupra plantelor, favorizând creşterea exagerată a acestora. De aceea, pentru a asigura dezvoltarea optimă a culturii astfel încât să se elimine riscul de cădere a plantelor, este esenţial să se ţină cont de următoarele aspecte:
Echilibrarea cantităţilor de îngrăşăminte pe bază de azot;
Monitorizarea cantităţii de azot din sol şi alegerea momentului optim de aplicare a îngrăşămintelor;
Calcularea necesarului de îngrăşământ în funcţie de nevoile culturii şi potenţialul de producţie dorit;
Utilizarea regulatorilor de creştere care acţionează încetinind ritmul de dezvoltare al plantei şi menţinând înălţimea redusă, consolidând în acelaşi timp sistemul radicular.
Deşi este o provocare majoră pentru cultivatorii de grâu şi orz, căderea şi frângerea plantelor este un fenomen care poate fi prevenit şi combătut eficient cu ajutorul regulatorilor de creştere. Pe lângă faptul că sunt flexibili în aplicare, cresc rezistenta plantelor şi reduc riscul de cădere, regulatorii de creştere oferă numeroase beneficii fermierilor, crescând randamentul şi profitabilitatea culturilor.