Patru afaceri agricole pe care le poţi începe cu fonduri europene

Fondurile europene reprezintă cea mai accesibilă cale de a ne deschide o afacere în domeniul agricol. Chiar dacă procesul de accesare a fondurilor europene este unul complicat, fermierii pot cere oricând ajutorul unei entităţi specializate, care se va ocupa atât de dosarul de finanţare cât şi de implementarea proiectului.
Totuşi, chiar dacă am reuşi să îndeplinim toate condiţiile pentru accesarea fondurilor europene şi să implementăm proiectul, aceste lucruri nu sunt suficiente pentru a avea o afacere de succes. Pentru a ne asigura că vom avea o afacere agricolă profitabilă pe termen lung, pe care o vom putea extinde odată cu trecerea anilor, va trebui să alegem un domeniu pe măsură.
Iată patru idei de afaceri agricole profitabile pe care le poţi demara cu fonduri europene:
1) Cultura de lavandă
În momentul de faţă, lavanda este una din cele mai profitabile culturii, datorită cererii foarte mare pentru uleiuri esenţiale dar şi pentru preţul ridicat al acestora. La nivelul ţării noastre, nu foarte multe persoane deţin o exploataţie de lavandă, iar acest lucru o face o cultură de nişă.
Pentru începerea unei astfel de culturi cu fonduri europene, putem accesa Submasura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, prin care putem obţine un sprijin nerambursabil în valoare de 50% din investiţia totală. Acest site ne pune la dispoziţie un ghid complet de accesare fonduri europene, dar şi mai multe idei de afaceri la ţară pe care le-ai putea demara.
2) Cultura de şofran
Şofranul este cel mai scump condiment din lume, iar preţurile pentru aceasta mirodenie pleacă de la 8.000 de euro, ajungând chiar şi la 13.000 de euro pe kilogram. O astfel de afacere nu necesită pregătire de specialitate şi poate fi realizată de orice fermier care deţine un teren agricol.
Şi pentru această afacere putem solicita finanţare prin Submasura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, iar pentru o suprafaţă de 500 metri pătraţi, aportul nostru financiar va fi de circa 10.000 de euro.
3) Cultura de mur
Murul este o cultură ideală pentru fermierii care nu deţin o suprafaţă foarte mare de teren. Acestea sunt printre cele mai căutate fructe de pădure, iar preţul unui kilogram de mure ajunge chiar şi la 20 de lei.
În cazul în care ne dorim să dezvoltăm o astfel de cultură prin fonduri europene, putem opta pentru finanţarea oferită prin Submasura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole” sau Submasura 4.2 „Procesare produse agricole”, în cazul în care dorim să dezvoltăm atât o cultură cât şi o unitate de procesare a murelor.
4) Livada de cireş
Chiar dacă nu ne va aduce un profit pe termen scurt, o livadă de cireş reprezintă o idee de afacere extrem de profitabilă şi foarte uşor de administrat. În mod normal, înfiinţarea unei livezi de cireşi pe o suprafaţă de 1 hectar poate costa până la 20.000 de euro, însă şi pentru această cultură se pot accesa fonduri europene.
Prin Submasura 4.1 „Investiţii în exploataţii pomicole”, putem accesa un sprijin nerambursabil în valoare maximă de 100.000 de euro, iar dacă dorim să înfiinţăm şi o unitate de procesare a cireşelor, ne putem orienta spre Submasura 4.2 „Investiţii pentru procesarea/marketingul produselor agricole”, prin care putem obţine până la 2,5 milioane de euro (pentru investiţii care conduc la un lanţ alimentar organizat).