Cum poţi combate eficient buruienile din cultura de cereale păioase

Orice fermier este preocupat să maximizeze profitul pe care i-l poate aduce o recoltă. Supravegherea lucrărilor agricole, investiţia în soiuri noi, adaptate cerinţelor pedoclimatice, alegerea perioadei optime pentru semănat şi folosirea unei tehnologii adecvate de protecţie a plantelor sunt doar câteva dintre activităţile recurente esenţiale pentru succesul unei culturi.
Un aspect care necesită o atenţie sporită este combaterea buruienilor din culturile de cereale. Acestea pot provoca pierderi importante, deoarece ele lupta cu plantele de cultură pentru nutrienţi, lumina şi apă, fiind, cel puţin în primele stadii de dezvoltare, mai bine „echipate” pentru supravieţuire decât cerealele. Fără un sprijin acordat la momentul optim pentru cultura de cereale păioase, buruienile pot compromite semnificativ recolta.
Mai mult, multe specii de buruieni dicotiledonate sunt greu de combătut. Buruieni perene precum pălămidă, sau unele dificil de eliminat, precum turiţa, volbura, veronica, macul, muşeţelul sau muştarul sălbatic, pot provoca multe neplăceri fermierilor. De aceea, combaterea buruienilor încă din stadiile timpurii de dezvoltare este crucială, mai ales dacă ţinta ta este să obţii profituri mari la hectar, apropiate de potenţialul genetic al soiurilor folosite.
Evită pagubele
Pagubele produse de buruieni nu se rezumă doar la acţiunea directă a acestora asupra plantelor de cultură. Buruienile produc şi efecte indirecte, precum facilitarea transmiterii bolilor sau a dăunătorilor de la o solă la alta, atragerea insectelor dăunătoare, înrăutăţirea regimului termic al solului, scăderea eficacităţii îngrăşămintelor, ingreunarea sau întârzierea activităţilor agricole şi chiar creşterea riscului de mucegăire a recoltei de cereale.
Un prim pas în combaterea buruienilor îl constituie chiar prevenirea apariţiei acestora. Culturile de cereale trebuie înfiinţate în paturi germinative afânate şi curate, fără buruieni răsărite. De asemenea, e foarte importantă respectarea rotaţiei culturilor.
O combatere integrată a buruienilor implică mai multe metode: mecanice, chimice şi/sau biologice. Alegerea acestora se va face în funcţie de tipul buruienilor şi de caracteristicile lor biologice şi cât de mare este gradul de infestare sau rezervă de seminţe din sol.
Combaterea mecanică a buruienilor implica folosirea unor echipamente precum grapa cu colţi reglabili, sapele rotative, dar şi a efectuării unor lucrări precum discuirea înainte de arătura de bază.
Combaterea biologică a buruienilor utilizează anumite bacterii, ciuperci, virusuri sau chiar insecte dăunătoare sau parazite pentru respectivele buruieni, dar selective pentru plantele de cultură.
Combaterea chimică implica folosirea de erbicide. Acestea se aplică în pre-emergenta sau în post-emergenta. Un avantaj important pentru fermieri îl reprezintă folosirea de erbicide cu spectru mare de combatere, precum acest erbicid pentru cereale.
Erbicide cu spectru larg de acţiune
Un produs cu o fereastră mai largă de aplicare este un mare atu pentru fermieri, deoarece buruienile care se găsesc deja în stadii mai avansate de dezvoltare vor fi foarte greu de combătut. Ele vor duce nu doar la ingreunarea lucrărilor agricole, ci şi a recoltării, un consum mai mare de combustibil în timpul acestei lucrări şi o calitate mai redusă a recoltei din cauza infestării.
Pentru cultura de cereale păioase, buruienile necombătute eficient pot cauza pagube cuprinse între 10-20% din recolta. În situaţii prielnice pentru buruieni, pierderile pot ajunge chiar şi la 80% din recolta. La grâu, de exemplu, predomina buruienile dicotiledonate. Peste 40 de specii de buruieni pot pune probleme cultivatorilor de grâu, cele mai dăunătoare dintre ele fiind volbură (Convolvulus arvensis), muşeţelul (Matricaria inodora), albăstrita (Centaurea cyanus) sau macul (Papavel rhoeas).
Pentru o combatere chimică eficienta, produsul de erbicidare trebuie să aibă anumite caracteristici. Suplimentar faţă de spectrul mare de combatere, erbicidul poate combina acţiunea mai multor substanţe active. Totodată, formula acestuia joacă un rol esenţial, pentru că va ajuta la o răspândire mai bună a picăturilor de erbicid pe frunzele buruienilor, iar substanţele active se vor absorbi mai bine. La fel, rezistenta la precipitaţii ar trebui să fie una ridicată.
Însă fermierii trebuie să calculeze întotdeauna bine avantajele şi dezavantajele folosirii unui anumit produs, mai ales într-un program integrat de combatere şi management al rezistenţei.