Toaletarea de toamnă la pomii fructiferi. Un ghid util

Tăierile la pomii fructiferi reprezintă o procedură foarte importantă, pe care orice pomicultor o tratează cu maximă seriozitate. Perioadă şi metoda prin care se fac tăierile vor spori producţia din anul următor şi de aceea, o atenţie considerabilă este necesară.
Chiar dacă această activitate nu este una complicată, o informare prealabilă asupra modului de tăiere a pomilor este necesară. Acest lucru se aplică atât pentru pomicultorii care au în exploataţie o livadă de dimensiuni mari cât şi pentru gospodarii care au o mică livada de pomi în curte.
Astfel, odată ce aveţi la dispoziţie toate informaţiile necesare, veţi putea să efectuaţi tăierile de toamnă la pomii fructiferi într-un mod rapid, sigur şi eficient. Iată cele mai importante lucruri de care trebuie să ţineţi cont:
Echipamente necesare
În primul rând, veţi avea nevoie de ustensilele potrivite cu care să îndepărtaţi crengile uscate şi să corectaţi direcţia de creştere a ramurilor. Uneltele tocite pot cauza ruperi ale ramurilor, care vor duce în scurt timp la uscarea coroanei sau la atragerea unor boli sau dăunători.
Este indicat să folosiţi nişte cleşti ascuţiţi pentru toaletarea ramurilor tinere şi o drujbă, pentru a îndepărta crengile uscate, în deplină siguranţă. Atenţie însă, deoarece această activitate duce deseori la accidentari, care mai târziu pot duce la hernie de disc sau alte afecţiuni care vor necesita recuperare medicală.
Perioade optime
Tăierile pomilor fructiferi nu sunt necesare anual, mai ales în cazul pomilor dezvoltaţi. Însă, pentru pomii tineri, toaletarea de două ori pe an, toamna şi primăvara, este o lucrare vitală, care îi ajută să se dezvolte corect, scade riscul apariţiei bolilor sau dăunătorilor şi ajuta la maximizarea producţiei din anul următor.
Tăierile de toamnă trebuie făcute până la jumătatea lunii noiembrie sau înainte că temperaturile să scadă sub 5 grade Celsius. Astfel, pomii vor fi protejaţi de îngheţ şi vor avea timp să se refacă până la căderea zăpezilor. Tăierile de primăvară trebuie făcute cât mai devreme, înainte de înmugurire, cât timp pomii sunt încă în faza de repaos.
Modalităţi de toaletare a pomilor
Toaletarea se face prin metode diferite, în funcţie de pomii din grădina sau livadă. De exemplu, în cazul arbuştilor fructiferi, cu un aranjament deschis de ramuri care cresc dintr-un trunchi scurt, este indicat să îndepărtaţi înainte toate ramurile moarte sau bolnave, precum şi ramurile care se intersectează. Se recomandă de asemenea şi îndepărtarea acelor ramuri scurte din centrul copacului, care împiedică pătrunderea luminii de la soare.
Dacă arbustul a ajuns la maturitate, tăierile se pot face la nivelul mugurilor terminali şi subterminali, din care va rezulta o creştere mai viguroasă. Ce trebuie reţinut este ca o tăiere mai severă va conduce la o creştere mai puternică a arbustului, aşa că trebuie să ţineţi cont de forma şi dimensiunile la care vă doriţi să ajungă arbustul.
Reducţia, o altă tehnică eficientă de toaletare a pomilor
Tăierile la pomii fructiferi se pot face asemănător celor de la arbuşti, atunci când se doreşte o coroană mai bogată, mai stufoasă, care să suporte o producţie mai mare de fructe. O altă metodă de tăiere potrivită pomilor este suprimarea, care se face anual, şi prin care se îndepărtează ramuri de la inel, stimulându-se astfel creşterea lăstarilor rămaşi în coroana. Suprimările trebuie însă făcute cu măsură, pe ramurile care împiedică pătrunderea luminii sau pe acele ramuri crescute greşit.
O altă tehnică este reducţia, prin care se înlătură porţiuni de ramuri în vârstă. Această metodă se aplica mai degrabă pomilor mături, atunci când se doreşte o întinerire a coroanei şi stimularea creşterii unor noi ramuri.