Solurile din Transilvania, printre cele mai fertile din Europa

Solurile romanesti din Transilvania s-au clasat ca fiind printre cele mai fertile din Europa. In cadrul unui eveniment organizat recent in tara noastra, specialisti internationali au punctat aspecte legate de calitatea pamantului romanesc care ofera premisele cele mai bune pentru o agricultura performanta.
Peste 56 de cercetatatori in pedologie si agricultura, din 24 de tari au participat marti, 18 septembrie, langa Turda la un workshop stiintific pe teme agricole si de pedologie (stiinta studierii solului). Evenimentul a fost organizat de catre Oficiul Judetean Pentru Studii Pedologice si Agrochimice Cluj in parteneriat cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj si firma Agroturdean din localitatea Badeni.
International Field Workshop Soil Classification este un eveniment stiintific la care participa cercetatori de pe diverse continente interesati de clasificarea si evaluarea solurilor, peste tot in lume.
In cadrul workshop-ului care a avut loc la firma Agroturdean, din localitatea Badeni, langa Turda, cercetatorii straini au facut sectiuni verticale urmarind orizonturile de formare a solului din Transilvania.
”Solurile din Transilvania sunt, potrivit specialistilor, printre solurile cu cel mai bun potential din Europa. La nivel global se constata o depreciere constanta a fertilitatii solurilor, datorita agriculturii extensive. Specialistii in pedologie au constatat ca solurile din Romania, cele din Estul Europei in general, sunt de buna calitate si pot constitui rezerve importante din perspectiva strategiilor agricole si a securitatii alimentare.
Ca si fermier va pot spune ca nu se mai poate face agricultura performanta fara studii pedologice. Aceste studii iti indica nu doar continutul in substante minerale ori proprietatile fizice, precum conductibilitatea dar iti ofera si cheia pentru aplicarea performanta a ingrasamintelor si tratamentelor fito-sanitare. Daca stii care e compozitia solulului pe care il lucrezi, stii ce ingrasamant sa aplici, dar mai ales cat anume trebuie aplicat. Asta aduce economii sau permite o agricultura cu un potential ecologic crescut ”, a explicat Emil Turdean, proprietarul fermei Agroturdean, care a gazduit workshop-ul, potrivit turdanews.net.