România, la coada Europei agriculturii ecologice

Potrivit datelor oficiale procesate de Biroul de statistica al Comisiei Europene (Eurostat), suprafata de teren alocata agriculturii ecologice in Uniunea Europeana la nivelul anului 2018 era de 13,4 milioane de hectare, respectiv 7,5% din totalul suprafetei agricole utilizate.
Fata de anul 2012, suprafetele cultivate in sistem ecologic s-au marit cu 34 procente. Trebuie mentionat faptul ca Eurostat a luat in calcul atat terenurile deja certificate cat si cele aflate in procesul de conversie la agricultura ecologica. Din pacate pentru noi, nu prea avem cu ce sa ne mandrim la acest capitol. Romania ocupa practic penultima pozitie in acest clasament, cu o suprafata de numai 2,4% dedicata agriculturii ecologice, doar Malta stand mai prost decat noi, cu 0,4%.
Cum era de asteptat, Austria are cea mai mare pondere a suprafetelor cultivate in sistem ecologic dintre toate statele UE, cu 24,1% din totalul suprafetei agricole utilizate. In mod surprinzator, insa, aceasta este urmata de Estonia (20,6%) si Suedia (20,3%), in timp ce Germania, cel mai mare consumator european de produse ecologice, ocupa abia locul 15, cu 7,3%, sub media Uniunii (7,5%).
Alte state cu suprafete importante de terenuri agricole dedicate culturilor ecologice ar fi Italia (15,2%), Cehia (14,8%), Letonia (14,5%) si Finlanda (13,1%). La polul opus se situeaza Marea Britanie, Irlanda si Bulgaria, fiecare cu cate 2,6%.