Rodul livezii si despre cum poate fi valorificat prin preparate naturale

Indiferent că locuieşti la casă şi ai câţiva pomi fructiferi care au intrat deja pe rod sau vrei să începi o mică afacere cu preparate artizanale, obţinute din fructe, e important să culegi la momentul potrivit şi să alegi reţeta ideală.
În cele ce urmează, îţi propunem nişte sfaturi la preparare, mai ales dacă vrei să eviţi cu totul folosirea aditivilor şi a conservanţilor. Astfel, vei folosi metodele şi combinaţiile ideale de ingrediente pentru a evita să mai fie nevoie să depozitezi la frigider sau să transporţi în lada frigorifică gemurile sau dulceţurile pregătite chiar de tine.
Gemul
Pentru acesta trebuie să selectezi fructe de acelaşi fel (mixtura, dacă preferi) foarte bine coapte. Ele vor avea nevoie puţin zahăr, alternativă cât mai naturală fiind considerată cel brun. Aici e important să reţii ca zahărul brun poate modifica uşor gustul gemului. Poţi adăuga maxim 600g de zahăr pentru fiecare kilogram de fructe bine spălate şi curăţate.
Perele, merele, gutuile, nectarinele, piersicile – toate trebuie prealabil curăţate de sâmburi/cotor şi pasate pentru a intra în amestec. Dacă e vorba despre fructe de mici dimensiuni – prune, cireşe, vişine sau căpşuni, nu prea vă mai fi nevoie să la mărunţeşti, iar sâmburii se pot scoate facil.
Fructele micuţe, de pădure (zmeură, coacăze, afine) trebuie trecute prin sită (cam ca roşiile pentru bulion) pentru a fi eliminate seminţele. O zi va fi necesară pentru ca fructele amestecate cu zahăr să lase sirop, deci se ţin la rece 24h şi apoi se fierb până amestecul se îngroaşă.
Marmeladă
Pentru aceasta sunt necesare cele mai coapte fructe, care se şi pasează, imediat după spălare şi curăţarea de seminţe. Fie că se foloseşte un robot, fie că e un blender, trebuie că la fiert să pui deja o pastă omogenă.
Deoarece vor fi extrem de dulci, fructele au nevoie de maxim 300g de zahăr la kilogram. Sunt necesare 24h în care pulpa pasată sta la rece, amestecată cu zahăr. Se fierbe a doua zi până se îngroaşă.
Dulceaţă
Aici fructele folosite nu trebuie să fie prea coapte. Ele trebuie să fie ferme şi astfel îşi vor păstra forma după fierbere. După spălare şi eliminarea seminţelor, se calculează necesarul de zahăr: 1Kg la fiecare Kg de fructe curăţate.
Zahărul se amestecă mai întâi cu apă(circa 250ml la 1Kg) şi se fierbe în oală emailată sau în ceaun din fontă (cu deschidere mare, ca să permită evaporarea rapidă), pentru a obţine sirop, clocotit de câteva ori. Fructele se adăugă când siropul începe să se îngroaşe şi se fierb în continuare, până pulpa se va coace complet.
Peltea
Poate că e un termen învechit, din perspectiva generaţiilor tinere, însă pelteaua era preparată din coji şi cotoare ale merelor, prunelor, perelor, gutuilor sau chiar strugurilor. Bineînţeles, poţi folosi şi fructe întregi. Acestea vor fi prealabil spălate şi se elimină obligatoriu sâmburii de caise (conţin amigdalina).
Fructele sau resturile acestora trebuie fierte în apă puţină (lichidul trebuie doar să le acopere) şi la foc cât mai mic. Fierberea va fi menţinută până când materialul se va înmuia, apoi rezultatul va fi acoperit şi lăsat 24h pentru infuzare.
După o zi se strecoară lichidul, se adăugă zahăr – 1 Kg/litru) – se pune din nou la fiert, spumuindu-se, până ce se îngroaşă. Când capătă consistenţă gelatinoasă pe farfurie, se opreşte focul.
Reguli esenţiale
Când oricare dintre amestecurile respective dau în clocot, se recomandă adugarea sucului de lămâie pentru a conserva natural. O lingură de suc la 1 l/Kg de amestec va fi suficient.
La formarea spumei, aceasta se culege; pereţii oalei se şterg cu cârpa umedă, pentru a preveni caramelizarea melanjului şi schimbarea culorii.
La turnarea în borcanele preîncălzite la cuptor, amestecul trebuie să fie fierbinte. Se capsează recipientele şi se aşează cu capacul în jos, acoperindu-se cu pături. Nu se descoperă decât după 1-2 zile, când s-au răcit complet.
Pentru siguranţă, ulterior recipientele etanşate pot fi sterilizate, prin fierbere cam 30 de minute într-o oală cu apă.