Recoltarea cartofilor a început în Harghita: cum va fi producţia din acest an
Fermierii din Harghita au început lucrările de recoltare a cartoflor, producţia din acest an fiind una deosebită, apreciază directorul Direcţiei Agricole din judeţ, Torok Jeno.
Oficialul a anunţat că până în prezent s-au recoltat cartofii de pe o suprafaţă de 221 de hectare din cele peste 8.200 de hectare cultivate la nivelul judeţului Harghita.
„Producţia medie este undeva la 26 de tone la hectar, însă această cifră nu este definitivă, având în vedere că lucrările de recoltare sunt tocmai la început”, a spus directorul Direcţiei Agricole Harghita, Torok Jeno, potrivit Agerpres.
Torok Jeno a spus că recoltarea a început cu câteva zile mai repede decât în anii precedenţi, atât datorită vremii favorabile cât şi a solicitărilor venite din partea fabricilor de chipsuri.
„Recoltarea începea în ceilalţi ani undeva pe la 25 august, însă în acest an lucrările au început mai devreme, şi datorită vremii, dar şi datorită solicitărilor venite din partea fabricilor de chipsuri”, a mai spus directorul Direcţiei Agricole Harghita.
Directorul Direcţiei Agricole Harghita a apreciat că a fost un an bun pentru această cultură, înregistrându-se un procent mare de cartofi de calitatea întâi, preferaţi de cumpărător.
În acest context, Torok Jeno a punctat faptul că recolta va fi suficientă pentru consumul intern al judeţului şi că nu ar mai fi nevoie de importuri de cartofi.
În ceea ce priveşte forţa de muncă folosită, acesta a spus că producătorii au dificultăţi în a găsi zilieri şi că mulţi încep să recurgă la recoltatul mecanic al cartofilor.
În Harghita, cartoful reprezintă cultura de bază, dar suprafeţele cultivate au scăzut în ultimii ani, din cauza dificultăţilor pe care le au producătorii în valorificarea recoltei, pe fondul importurilor ieftine. În anul 2007, la intrarea României în UE, în Harghita se cultivă cu cartofi o suprafaţă între 14.500-15.000 hectare, aproape dublă comparativ cu cea din acest an.
„Acum 10 ani aveam suprafeţe mult mai mari. Cu trecerea timpului, intrarea în UE, schimbarea tehnologiei şi a soiurilor, sunt mai puţini producători, suprafeţe mai mici. Avem 8.250 faţă 14.700 de hectare. Suprafaţă a scăzut, dar producţia medie a crescut. Cei care nu au o tehnologie corespunzătoare nu are rost să se ocupe, la cartofi se poate şi câştigă şi pierde, că la orice cultură, aici cheltuielile sunt mari la hectar”, a mai spus Torok Jeno.
Romanii consuma anual, în medie, circa 94 de kg de cartofi, aceştia fiind printre cei mai mari consumatori din Europa, conform Federaţiei Naţionale a Cartofului.