Prognoza agrometeo 5 – 11 iulie: ploi locale şi temperaturi maxime de 36 de grade
Perioadă se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în aproape toate zonele de cultură.
Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsă între 14…30°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între 6…23°C, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 22…36°C, la scara întregii ţări.
Sub aspect pluviometric, se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, dar şi torenţial, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, în majoritatea regiunilor. Totodată, local, vor fi condiţii de producere a grindinei, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate, în cultura neirigată de porumb, pe adâncimea de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Conţinutul de apă din sol va prezenta valori scăzute (seceta pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (seceta pedologică puternică şi extremă) în special în sud-estul ţării.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, atât procesele de coacere şi maturare la speciile de toamnă, cât şi cele de creştere şi dezvoltare la culturile prăsitoare se vor desfăşura pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a ţării. În general, la speciile prăsitoare (porumb, floarea-soarelui) semănate în perioada optimă, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, iar în culturile întârziate fenologic şi pe terenurile cu deficite de apă în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă.
La culturile de orz şi grâu de toamnă se vor semnala fazele de maturitate ceară şi deplină (10-100%), precum şi recoltarea pe suprafeţe agricole extinse.
La răpită aflată predominant la maturitatea deplină (70-100%) se vor continua şi chiar finaliza lucrările de recoltare, pe întreg teritoriul agricol al ţării.
Floarea-soarelui va parcurge fazele de creştere a capitulului (60-100%) şi înflorire (10-80%) pe aproape întreg teritoriul, cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănaturile tardive.
Din punct de vedere fenologic, porumbul va înregistra creşterea aparatului foliar, apariţia paniculului (20-100%) şi înflorirea (10-60%) la nivelul întregii ţări, precum şi matasirea (10-15%) în culturile semănate în epoca optimă.
La sfecla de zahăr vor predomina creşterea frunzelor şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile, local fiind posibilă declanşarea acumulării zahărului în rădăcină, în toate bazinele specializate.
Cultura de cartof va parcurge creşterea lăstarilor laterali şi a tuberculilor, precum şi îmbobocirea şi înflorirea (10-100%) la soiurile pentru consum.
În cea mai mare parte a plantaţiilor, speciile pomicole se vor afla la creşterea şi coacerea rodului, acumularea zaharurilor şi recoltarea eşalonată a fructelor.
La viţa de vie predominante vor fi fazele de creştere a frunzelor/lăstarilor, înflorire şi dezvoltare a boabelor, în majoritatea podgoriilor.
Lucrările de recoltare şi întreţinere la toate culturile agricole (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale) se vor efectua în condiţii bune, exceptând zilele cu precipitaţii.