Previziuni despre recoltele lui 2017
Potrivit prognozei întocmite de Comisia Europeană, anul agricol 2017 – 2018 va fi unul mai slab decât anul anterior. Producţia medie la hectar va fi inferioară faţă de anul trecut la unele cereale, însă, pentru culturile de porumb, sfecla şi cartofi veştile sunt foarte bune.
Agricultura va avea un an mai slab decât cel anterior, însă există veşti bune pentru fermierii care cultivă porumb, sfecla şi cartofi, mai ales dacă pun în aplicare tehnici de creştere a productivităţii.
Deşi vă fi un an cu o producţie mai mică, există şi motive de bucurie pentru unii fermieri, pentru că, după mai mulţi ani de scăderi, cultura porumbului revine în forţă. Ţara noastră s-a clasat anul trecut pe locul al doilea la producători de porumb la nivelul Uniunii Europene, fiind responsabilă de 15,3% din producţia de porumb din UE, iar perspectivele de anul acesta par a fi şi mai bune.
La porumb se prognozează o creştere de 5,12% faţă de producţia medie la hectar de anul trecut. Acest fapt se datorează nu doar condiţiilor climatice, ci şi faptului că tot mai mulţi fermieri folosesc tehnologii complet mecanizate şi din ce în ce mai avansate.
De o importanţă majoră sunt şi îngrăşămintele, fungicidele şi erbicidele folosite. Aceste erbicide pentru porumb, de pildă, au fost dezvoltate special pentru a împiedica dezvoltarea buruienilor care fură din nutrienţii plantei de cultură, ajutând astfel la obţinerea unei producţii mai mari şi de o calitate superioară.
Fermierii romani apelează tot mai des la astfel de produse omologate, cu substanţe active inovatoare, pentru a atinge nivelul de producţie înregistrat în vestul Europei, acolo unde agricultura se bazează pe tehnologie şi pe utilizarea unor tratamente fitosanitare de calitate superioară.
Evoluţia prognozată la cultura de porumb este cu atât mai importantă, cu cât România are cea mai mare suprafaţă cultivată cu porumb din Uniunea Europeană. În plus, această creştere vine după un an în care s-a înregistrat o producţie foarte scăzută.
O altă cultură în care se vor semnala creşteri este cea a cartofului, care va înregistra o producţie medie de 14,8 tone la hectar, cu 9,6 procente mai mare faţă de anul trecut. În cazul sfeclei de zahăr se aşteaptă o evoluţie de 16%, până la 43,5 tone la hectar. Şi în cazul culturii de floarea soarelui avem parte de o prognoză în creştere şi vom atinge 1,94 tone la hectar cu peste 6,8% peste media din 2016.
Producţia agricolă estimată a ţării noastre se va situa în 2017 sub cea obţinută anul trecut. Cea mai mare scădere anuală este prognozată de CE la grâu. În cazul culturilor de grâu se va înregistra o scădere a randamentului de 7,4 procente, faţă de 2016.
Dacă anul trecut media la hectar era de 4,05 tone, anul acesta ea va ajunge la 3,76 de tone. La nivelul Uniunii Europene, nu doar România va avea parte de o scădere, ci şi Portugalia, Slovacia şi Spania.
În ceea ce priveşte orzul, prognozele sunt şi mai sumbre. Conform CE, vom înregistra o scădere de 11%, faţă de 2016, la producţia la hectar. Aşadar, în 2017 producţia medie la orz va fi de 3,42 tone la hectar, în vreme ce media europeană se va situa la 4,89 tone la hectar. Spania şi Slovacia vor avea şi ele scăderi importante, în vreme ce Belgia şi Estonia vor avea un an excelent în ceea ce priveşte producţia de orz.
România va avea o recoltă mai mică şi de răpită. Producţia medie la hectar va fi de 2,52 tone, cu 9% mai puţin decât anul trecut. Nu este de ignorat nici impactul pe care l-a avut vremea foarte rece şi ninsoarea de la jumătatea lunii aprilie asupra acestei culturi. Aceste condiţii meteorologice duc la mari pierderi de recoltă, iar anul acesta vremea este un factor care cântăreşte mult în scăderea producţiei de răpită.