Namolul ca fertilizant – o oportunitate de afaceri pentru agricultura
Consiliul Europei a stabilit o serie de reguli stricte prin care fermierii pot utiliza namolurile provenite din statiile de epurare a apelor uzate orasenesti ca ingrasamant. Utilizarea namolului de la statiile de epurare ca fertilizant in agricultura este o metoda prietenoasa pentru mediu, benefica pentru sol si pentru culturile agricole. Totodata, se vine in ajutorul fermierilor, pentru ca reprezinta o modalitate eficienta pentru cresterea productiei, avand in vedere ca este aproape gratis.
In Romania, aceste activitati sunt reglementate prin Ordinul nr. 344/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice privind protectia mediului si in special a solurilor, cand se utilizeaza namolurile de epurare in agricultura.
Potrivit Asociatiei Romane a Compostului, membru al European Compost Network, Romania este o tara in care jumatate din populatie locuieste in zona rurala. Organizatia a realizat, in anul 2016, o instalatie pilot la Mioveni, un proiect implementat in parteneriat cu Primaria orasului Mioveni si cu operatorul Statiei de Epurare a localitatii — societatea comerciala Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni.
Ministrul Mediului si vicepremierul Gratiela Gavrilescu, a participat, joi, la conferinta cu tema ‘Namolul de epurare — obligatie de mediu sau oportunitate!’, un eveniment la care reprezentanti ai companiilor de profil si ai asociatiilor profesionale au prezentat studii de caz si exemple de buna practica.
„Chiar daca Strategiei Nationale a Namolului va fi aprobata, sa zicem undeva la 15 octombrie, nu este suficient. Cred ca toti factorii trebuie sa fie implicati. Fie ca sunt cei care gestioneaza activitatea de apa, ca sunt Apele Romane, ca sunt operatorii locali de apa si canal, care sunt direct interesati sa vada cum se trateaza si unde sa-l duca, sa nu il depoziteze la gropile de gunoi, si bineinteles reprezentantii ANPM-ului (Agentia Nationala de Protectie a Mediului, n.r.), ai Garzii Nationale de Mediu si, nu in ultimul rand, ai Ministerului Agriculturii. In zilele viitoare trebuie sa ne intalnim toti factorii decidenti intr-un grup de lucru pentru rezolvarea problemelor.” a precizat ministrul mediului, Gratiela Gavrilescu.
Utilizarea namolului de la statiile de epurare este o metoda foarte bine enuntata in legislatia europeana, cat si la nivel national. Ca si conditii minimale de aplicare al acestor biosolide, atat timp cat s-au facut analize din punct de vedere calitativ si se incadreaza mult sub limitele maxim admise, putem vorbi despre un biosolid. Acesta nu mai este deseu, devine un produs foarte bun pentru plante. Acest namol are proprietati foarte bune ca fertilizant si, mai ales, ca amendament, pentru ca are un PH de aproximativ 7%. In afara de faptul ca aduce un aport substantial de azot, fosfor si potasiu, este foarte important pentru terenurile acide, pentru corectarea aciditatii. Acest bionamol aduce un aport substantial de nutrienti necesar tuturor culturilor si este simplu de imprastiat.