Ministrul Oros: o treime din suprafaţa de luciu de apă a României nu este intabulata

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că aproape o treime din suprafeţele de luciu de apă din România nu este intabulata, iar din cauza acestui lucru statul român urmează să piardă sume de bani din redevenţe, iar potenţialii beneficiari nu vor putea beneficia de fonduri europene, relatează Agerpres.
Oficialul a explicat că, la momentul actual, în România există peste 100.000 de hectare de luciu de apă, iar dintre acestea aproape 30.000 nu au fost încă intabulate.
„Sunt aproape 30.000 de hectare de luciu de apă, dar terenul nu este intabulat, şi pe de o parte statul pierde sume considerabile pentru că nu încasează redevenţe, pe de altă parte cei care sunt beneficiari ai acelor suprafeţe de luciu de apă nu pot accesa proiecte europene pentru că nu pot lucra pe ele”, a explicat ministrul.
Alocarea de fonduri pentru intabulare, o soluţie la această problemă
Potrivit ministrului, primul pas în rezolvarea acestei probleme este acordarea de fonduri pentru intabularea suprafeţelor de luciu de apă.
„Terenurile care sunt ale ADS, pe care le gestionează statul român, sunt cam 311.000 de hectare, din care doar o treime sunt intabulate. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu suprafeţele cu luciu de apă. Primul pas pe care trebuie să-l facem, pe care l-am identificat, este să alocăm nişte sume să intabulam terenurile de sub luciul de apă şi apoi să aducem modificări la legislaţie în aşa fel încât beneficiarii să aibă nişte contracte de concesiune ca să aibă acces la fonduri. Sunt 30.000 de hectare neintabulate din 100.000 de hectare de suprafeţe cu luciu de apă”, a spus Oros.
MADR, discuţii cu UE pentru obţinerea de fonduri europene în domeniul acvaculturii de apă dulce
Gheorghe Ştefan, secretar de stat al MADR şi-a exprimat părerea că România, împreună cu ţările Grupului de la Visegrad, care au experienţă în pescuitul de apă dulce, ar trebui să facă lobby la CE pentru obţinerea de subvenţii şi acest sector.
„La cei din Comisia Europeană nu se cunoştea nimic despre acvacultura de apă dulce şi de aceea nu s-a prevăzut acum 15-20 de ani nicio măsură de finanţare sau de subvenţie a acestei activităţi. Mă gândesc, că la nivelul ţărilor membre ale Grupului de la Visegrad, care are exploataţii şi probleme comune cu România, să facem împreună un lobby ca să beneficiem şi noi de atenţia necesară din partea CE şi aşa cum acorda atenţie şi importanta pescuitului marin sau oceanic, aşa să fie tratată şi piscicultura în apă dulce”, a spus Ştefan.