Ministerul Agriculturii aloca 50 de milioane de pentru Programul de sprijin pentru tomatele romanesti si in 2019.
Resursele financiare alocate in 2019 pentru continuarea programului de sustinere a tomatelor romanesti se ridica la 233,19 milioane de lei, reprezentand echivalentul sumei de 50 de milioane de euro, potrivit unui proiect de Hotarare publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Valoarea sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acorda beneficiarilor este de 13.991,4 lei/beneficiar/an, care reprezinta contravaloarea in lei a 3.000 euro/beneficiar/an. De asemenea, valoarea totala a ajutorului de minimis care se acorda unei intreprinderi/intreprinderi unice nu poate depasi suma de 15.000 euro pe durata a trei exercitii financiare, in cursul exercitiului financiar actual si in cele doua exercitii financiare precedente.
„Sumele reprezentand ajutoare de minimis se platesc beneficiarilor intr-o singura transa, pe durata Programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate, in anul 2019, dupa indeplinirea obligatiilor legale prevazute”, se arata in document.
Beneficiarii acestui sprijin financiar sunt: producatorii agricoli persoane fizice care detin atestat de producator emis in baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, valabil pana la data platii ajutorului de stat; producatorii agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice
autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale; producatorii agricoli persoane juridice.
Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru cultura de tomate, cei care solicita ajutoare de minimis trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele criterii de eligibilitate: sa detina o suprafata cultivata cu tomate in spatii protejate de minimum 1.000 mp, marcata la loc vizibil, pe care sa se gaseasca inscriptia programului si numele beneficiarului, sa obtina o productie de minimum 2 kg tomate/mp, sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ teritoriala se afla suprafetele cultivate cu tomate in spatiile protejate in anul de cerere si sa faca dovada productiei realizate prin documente justificative privind comercializarea productiei.
„Pentru obtinerea sprijinului, solicitantii inregistrati in Registrul unic pentru accesarea Programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate si verificati au obligatia sa depuna la directiile pentru agricultura judetene, respectiv a municipiului Bucuresti documente justificative care sa ateste comercializarea productiei de tomate obtinute din spatiile protejate, pana la data de 27 decembrie 2019 inclusiv. Documentele justificative sunt bon fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare”, se precizeaza in Nota de fundamentare a proiectului.
Valorificarea productiei de tomate se face in perioadele ianuarie – mai, inclusiv, si/sau noiembrie – 20 decembrie, inclusiv.
De asemenea, prin proiectul de act normativ se prevede interdictia acordarii ajutorului de minims solicitantilor a caror suprafata de culturi de tomate in spatii protejate este obtinuta prin divizarea unei exploatatii existente la data de 1 ianuarie a anului de cerere, cu exceptia succesiunilor si a contractelor de vanzare cumparare.
Programul de sustinere a produsului tomate in spatii protejate a inceput in anul 2017 si a continuat in 2018.
Conform datelor MADR, in anul 2017 au beneficiat de acest program un numar de 8.026 producatori agricoli, din care inscrisi in ciclul I de productie un numar de 4.397 producatori. Suma platita in anul 2017 a fost de 108,2 milioane de lei, echivalentul a 23,525 milioane de euro.
Tot anul trecut, productia totala de tomate a crescut cu 8% fata de anul 2016. De asemenea, cresterea randamentului la hectar cu 11% demonstreaza ca producatorii agricoli au constientizat necesitatea asigurarii consumului intern al populatiei din produse autohtone, sustin reprezentantii MADR.
In trimestrul IV al anului 2017, respectiv lunile octombrie, noiembrie, decembrie, schimburile comerciale cu tomate au avut o scadere cu 1,55% fata de anul 2016.
Potrivit sursei citate, in anul 2018, sunt inscrisi in program 16.550 producatori agricoli, dintre care pentru Ciclul I de productie un numar de 10.946 beneficiari au fost platiti cu suma de 151,03 milioane de lei, echivalentul a 32,838 milioane de euro. Pentru Ciclul II de productie, care s-a incheiat la data de 20 decembrie 2018, se estimeaza un numar de 5.400 beneficiari ceea ce inseamna ca ajutorul de minimis ce va trebui acordat va fi de circa 16,2 milioane de euro.
Judetele unde s-au inregistrat cei mai multi beneficiari sunt: Olt, Galati, Giurgiu, Dolj, Buzau, Teleorman si Ilfov – corespunzatoare Regiunilor Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia si Sud-Est.
„In sectorul legumicol, deficitul de productie la cultura de tomate cultivate in spatii protejate se inregistreaza cu precadere in perioada de iarna datorita conditiilor climatice ale Romaniei, cand cheltuielile sunt mult mai mari cu energie electrica si apa pentru irigat, fertilizare, tratamente fitosanitare, forta de munca pentru mentinerea acestor culturi, precum si existenta unui numar redus de centre de colectare in zona bazinelor legumicole, ceea ce duce la productii mult diminuate si costuri de productie suplimentare”, sustin reprezentantii MADR in documentul citat.
In vederea comercializarii in comun a productiei de tomate realizate precum si pentru asigurarea unui venit constant, in perioada 2017-2018 au fost constituite 32 cooperative pentru sectorul legumicol in judetele: Olt, Galati, Giurgiu, Dolj, Constanta, Ialomita, Teleorman, Bacau, Bihor, Cluj, Covasna, Mures, Neamt, Suceava, Vrancea. Totodata, au fost recunoscute de MADR doua grupuri de producatori in judetele Bihor si Hunedoara.
In Romania, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situeaza in jurul valorii de 158,5 kilograme, din care tomate 38,4 kilograme, ceea ce reprezinta 24,22% din consumul total de legume.