Ministerul Agriculturii a inceput lucrul la strategia pentru gestionarea apei
MADR a început deja să întocmească strategia de gestionare a apei, cea de desecare dar şi cea de promovare a produselor româneşti, pentru care vor fi alocate 6,5 miliarde din cele 33 de miliarde de euro pe care România le va primi de la Uniunea Europeană.
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că dezvoltarea infrastructurii de gestionare a apei este necesară în contextul în care este foarte greu de estimat regimul precipitaţiilor din România în anii următori.
„Soluţia realistă nu constă în a da în fiecare an sute de milioane de euro despăgubiri, ci de a înveşti consistent, într-un timp rezonabil, şase sau şapte ani, astfel încât toată infrastructura de gestionare a apei, care include sistemele de desecare, de drenaj, prevenirea deşertificării, programul antigrindină care trebuie să se încheie cât mai curând şi să cuprindă toată suprafaţa ţării”, a menţionat ministrul Oros.
Promovarea produselor româneşti, un alt program important, susţinut prin finanţare europeană
Al doilea proiect important care va fi susţinut prin programul european va avea în vedere crearea unui lanţ de colectare, depozitare, procesare şi comercializare a produselor româneşti.
Ministrul Agriculturii a anunţat că s-au stabilit sumele care vor fi alocate pentru compensarea agricultorilor afectaţi de secetă, cel mai mare buget, respectiv 850 de milioane de lei, fiind repartizat fermierilor ale căror culturi agricole înfiinţate în toamna anului trecut au fost afectate de secetă.
Despăgubirea crescătorilor de animale, un alt obiectiv important
Oficialul guvernamental a explicat necesitatea compensării pierderilor din zootehnie cauzate de secetă, în contextul în care cantitatea de furaje a fost mai mică, dar preţul de achiziţie a fost mai mare, pe fondul unui consum scăzut provocat de închiderea sistemului HoReCa în pandemia cu noul coronavirus.
Adrian Oros a precizat că pentru sectorul ovine-caprine va fi alocată suma de 60 de milioane de lei, pentru bovine – 350 de milioane de lei, pentru apicultura se va aloca suma de circa 50 de milioane de lei, pentru porcine – aproximativ 119 milioane de lei, iar pentru păsări – suma de 109 milioane de lei.