JUDEȚUL CU FERMIERI MARI! 86,2% DIN TOTAL SUPRAFAȚĂ SOLICITATĂ LA PLATA APIA SUNT FERME de PESTE 50 HA!

SUBVENTIA APIA PE HECTAR. Suprafata aferenta cererilor de plata de peste 50 ha reprezinta 86,2% din totalul suprafetei declarate in judetul nostru, declara directorul executiv al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Ialomita, Virgil Dorobantu. Este judetul cu fermieri mari, unde terenurile sunt comasate.
Judetul Ialomita, aflat in Campia Baraganului, este un judet preponderent agrar, avand o suprafata de teren arabil eligibil la plata
de aproximativ 378.385,56 de hectare, cu un numar fermieri beneficiari de sprijin relativ mic, 9320, dar detinatori de exploatatii agricole peste media nationala (cea mai mare din judet fiind SC INTERCEREAL SRL cu suprafata de 20.982,80 ha).
Cererile de plata sunt repartizate celor cinci Centre locale si Centrului Judetean APIA Ialomita:
▪ Centrul Judetean – 810 cereri pentru o suprafata totala de 326.404,50 ha;
▪ Centrul Local Slobozia – 2215 cereri pentru o suprafata totala de 16.002,13 ha;
▪ Centrul Local Fetesti – 1409 cereri pentru o suprafata totala de 8.734,71 ha;
▪ Centrul Local Cazanesti – 1722 cereri pentru o suprafata totala de 11.947,29 ha;
▪ Centrul Local Urziceni – 2061 cereri pentru o suprafata totala de 10.722,72 ha;
▪ Centrul Local Fierbinti – 1101 cereri pentru o suprafata totala de 4.875,06 ha;
Cereri de plata pana la 50 ha reprezinta 8,7% din totalul cererilor depuse in judetul Ialomita, iar suprafata aferenta cererilor de plata de peste 50 ha reprezinta 86,2% din totalul suprafetei declarate in judetul nostru.
De notat este ca tendinta in agricultura moderna este ca aceasta sa se faca pe suprafete comasate cat mai mari, facand posibila folosirea de tehnologii moderne, tehnologii la accesarea carora a contribuit si institutia noastra prin plata schemelor si masurilor de sprijin acordate fermierilor de la bugetul european si cel national pentru sustinerea si dezvoltarea agriculturii.
APIA Centrul Judetean Ialomita isi propune ca fermierii sa beneficieze de acces cat mai facil la informatiile si noutatile despre
agricultura si formele de sprijin pe care le pot accesa prin intermediul institutiei noastre, sa creasca nivelul de digitalizare a relatiei cu fermierii si debirocratizare a procesului de solicitare a sprijinului financiar, dar si cresterea fidelitatii in ceea ce priveste identificarea si delimitarea parcelelor si culturilor ce alcatuiesc exploatatiile agricole. Aceste deziderate pot deveni realitate folosind tehnologiile curente de relationare on-line cu beneficiarii la un nivel cat mai ridicat.
Institutia noastra este preocupata in mod deosebit de stimularea fermierilor tineri, prin indrumarea acestora catre schemele de sprijin dedicate lor si catre diversificarea activitatii agricole catre horticultura, zootehnie, dar si cultura mare, diminuandu-se astfel riscurile de a pierde atat din valorificarea productiei, cat si din sumele acordate cu titlu de plati pentru sustinerea activitatii lor agricole.
Receptivitatea acestora pentru folosirea tehnologiei informatice si usurinta utilizarii mijloacelor din mediul on-line faciliteaza diseminarea catre acestia a informatiilor privind accesul la masurile de agromediu, in domeniul vegetal si zootehnic, observandu-se si interesul crescut al tinerilor pentru agricultura ecologica, respectiv Masura 10 – 332 de solicitari pentru 32.406,00 ha, Masura 11 – S1 conversie agricultura ecologica – 14 solicitari pentru 2.394,70 ha si Masura 11 – S2 agricultura ecologica – 23 solicitari pentru 4.384,48 ha si respectarea normelor GAEC.
Ne exprimam intentia si sprijinul institutiei noastre ca la nivelul granarului Romaniei sa se realizeze agricultura performanta, sustenabila, in acord cu dezideratele de protectia mediului carora, in mod responsabil, politica de agricultura comuna le acorda importanta cuvenita, a scris directorul APIA Ialomita, Virgil Dorobantu, in revista oficiala a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), care a aparut astazi, 22 ianuarie 2021.