Cum trebuie construit un depozit destinat produselor de protecţie a plantelor

Un depozit de produse fitosanitare trebuie să fie destinat în exclusivitate acestui scop şi trebuie să fie izolat de alte construcţii, la o distanţă de minim 10 metri. Atunci când nu există această posibilitate, pereţii care separa depozitul de alte clădiri trebuie să fie suficient de solizi şi să nu permită nici un fel de comunicare internă cu alte structuri, potrivit unui ghid publicat pe site-ul APIA.
Atunci când se alege locaţia pentru o magazie sau un depozit nou, se va evita apropierea de zonele locuite, mai ales cele greu de evacuat, cum ar fi case, şcoli, spitale, aziluri, zone comerciale, fabrici,depozite de produse alimentare sau alte locuri intens populate.
Depozitele trebuie să se afle destul de departe de puţuri sau fântâni şi de sursele deschise de apă, cum ar fi iazuri, heleşteie, baraje, râuri, deoarece acestea ar putea fi contaminate cu scurgeri accidentale provenite din depozit. Nu se recomandă amplasarea depozitelor într-o zonă unde nivelul pânzei freatice este ridicat sau unde sunt posibile inundaţii sezoniere.
Depozitul ar trebui să fie suficient de mare pentru a păstra cantitatea de produse de protecţia a plantelor depozitate. Ar trebui să aibă o capacitate suplimentară de 15 la sută, pentru circulaţia stocurilor şi nevoile potenţiale viitoare, în plus faţă de spaţiul existent pentru livrarea produselor de protecţia a plantelor şi spaţiul separat unde se păstrează recipientele goale.
Depozitul trebuie să aibă o structură solidă, materialele folosite în construcţia depozitelor putând fi variate, dar acestea trebuie să fie robuste, ignifuge şi uşor de curăţat, fiind recomandate betonul, cărămidă şi piatra. Podeaua trebuie să fie impermeabila la lichide, iar tavanul, pe lângă proprietatea de a fi neinflamabil, trebuie să asigure o izolare termică suficientă pentru a împiedica existenţa temperaturilor extreme în interiorul depozitului. Acest aspect, asociat cu o ventilaţie eficienta, obţinută de obicei prin deschideri în părţile superioare şi inferioare ale pereţilor, va asigura înnoirea adecvată a aerului din interiorul depozitului.
Un aspect important care trebuie luat în calcul la construcţia depozitului este capacitatea sa de a reţine orice scurgeri de substanţe sau de apa rezultată din stingerea incendiilor. Soluţiile posibile de soluţionare a acestor probleme depind de condiţiile locale dar în majoritatea cazurilor, pentru ferme, construirea podelei cu câţiva centimetri mai jos de nivelul solului reprezintă o soluţie bună. În alte cazuri se preferă construirea unui bazin de retenţie, impermeabilizarea podelei şi a zonelor inferioare ale pereţilor şi construirea de rampe la uşi pentru a preveni pierderea lichidului în exterior. Bazinul de retenţie trebuie să aibă o capacitate de 110% din volumul lichidelor depozitate.
De obicei depozitele produselor de protecţia a plantelor nu sunt prevăzute cu ferestre în cazul în care există alte mijloace de ventilaţie şi iluminat;totuşi,în cazul în care există ferestre, acestea trebuie să fie protejate de soare (pentru a preveni supraîncălzirea substanţelor chimice, având ca rezultat degradarea lor) şi trebuie să existe grilaje la ferestre astfel încât nimeni să nu poată intra în depozit.
În situaţiile ideale un depozit ar trebui să fie compus din următoarele zone:
Spaţiul de depozitare;
Zona de recepţie şi expediţie, inclusiv zonele pentru comandarea operaţiilor;
Zona de descărcare/încărcare;
Zona pentru administraţie şi operaţiuni auxiliare;
Depozitul de echipamente de protecţie, camera de echipamente;
Vestiare (vestiarul pentru îmbrăcăminte de zi cu zi, duşuri şi toalete).
Spaţiul de depozitare pentru produse chimice trebuie să fie o încăpere sau un compartiment separat în care să se ţină produsele de protecţia plantelor. Numărul şi dimensiunea acestor compartimente în cadrul depozitului depind de tipul şi cantitatea de produse care trebuie depozitate şi de echipamentul de siguranţă disponibil. Produsele trebuie să fie depozitate numai în zonele speciale, pe rafturi şi, dacă este necesar, în dulapuri de siguranţă.
Iluminarea depozitelor trebuie să fie suficientă pentru a permite citirea etichetelor produselor fără dificultate. Instalaţiile electrice trebuie să fie izolate corespunzător, cu materiale ignifuge. Toate echipamentele electrice trebuie să fie instalate şi întreţinute de un electrician calificat.