Cum te pregăteşti din timp pentru lucrările de toamnă

Lucrările de toamnă sunt esenţiale pentru a avea anul următor recolte bogate şi sănătoase, fie că e vorba despre culturile de câmp, din grădina sau din livadă. În această perioadă, temperaturile încep să scadă şi ploile devin abundente, iar aceşti factori pot aduce numeroase probleme în culturile de fructe şi legume. Dacă nu efectuezi corect lucrările necesare de toamnă, bolile se menţin şi dăunătorii rămân activi şi pot pune în pericol întreaga recolta.
Pentru a avea siguranţa că vei efectua corect şi la timp lucrările de toamnă, e bine să te pregăteşti din timp cu tot ce e necesar. Iată câteva sfaturi orientative care te vor ajuta să pui la punct un plan pentru lucrările de toamnă:
Echipează-te cu ustensilele necesare
Dacă ai o grădină sau un solar cu dimensiuni reduse, poţi folosi unelte manuale, precum coasă sau sapă. Pentru florile din grădină şi pomii fructiferi, ai nevoie de unelte de tăiat, precum foarfecele sau cleştii. Pentru a aplica tratamentele fitosanitare e necesară o pompă, iar pentru a pregăti solul pentru fertilizare, poţi folosi o motosapă.
În schimb, lucrările din camp sunt mai ample şi au un grad de mecanizare ridicat, aşa că vei avea nevoie de utilaje agricole specializate. În principiu, vei avea nevoie de tractoare, discuri, pluguri şi echipamente de stropit pentru a lucra pământul şi a aplica tratamentele necesare.
Ia în calcul curăţarea solului
Curăţarea solului de crengi şi frunze uscate este o etapă importantă înainte de a începe orice altă lucrare de întreţinere a unei culturi noi. Resturile vegetale trebuie îndepărtate, deoarece aici pot ierna agenţii patogeni care vor ataca plantele în sezonul următor.
Pentru aceste lucrări va trebui să ai la îndemână un aspirator de frunze şi un tocător special pentru a mărunţi crengile mari şi uscate din livadă cu pomi fructiferi. În grădinile de mici dimensiuni, e suficient să foloseşti o greblă pentru a aduna resturile vegetale. Poţi folosi ulterior aceste resturi pentru a obţine compost, lucrare despre care poţi citi mai multe în cele ce urmează.
Construieşte compartimente pentru compost
Compostul este un tip de fertilizant natural pe care îl poţi folosi atât pentru culturile de legume, cât şi pentru florile şi plantele din grădină. Poţi obţine compost prin amestecarea resturilor vegetale, precum frunze, crengi şi iarba cu resturi alimentare sau gunoi de grajd.
Toate aceste ingrediente trebuie păstrate într-un recipient pentru cel puţin şase luni, înainte de a le folosi. Poţi construi compartimente pentru compost direct în grădină, amplasate în locuri umbroase, întrucât soarele duce la oxidarea materiei organice. Totodată, compartimentele nu trebuie să aibă mai mult de un metru cub, deoarece procesul de compostare va fi încetinit.
Pregăteşte tratamentele necesare
Tratamentele fitosanitare reprezintă o măsură suplimentară pentru a feri culturile de fructe şi legume, dar şi pomii fructiferi de boli, dăunători şi buruieni. Tratamentele vin completarea altor măsuri de protecţie, precum curăţarea solului de resturile vegetale sau folosirea unor seminţe şi soiuri rezistente şi de calitate.
Ţine cont că fiecare cultură în parte are nevoi diferite, iar tratamentele trebuie aplicate în diferite stadii ale perioadei de vegetaţie. Eventual, poţi aplica şi regulatori de creştere, are au rolul de a îmbunătăţi rezistenta plantelor la temperaturile scăzute din timpul iernii.
Există numeroase lucrări de toamnă care trebuie efectuate pentru a avea o recoltă sănătoasă. În acelaşi timp, este bine să te pregăteşti din timp şi să ai la dispoziţie utilajele necesare, să ştii ce tratamente trebuie să aplici şi să ai un plan bine pus la punct pentru curăţarea solului şi protejarea culturilor în timpul iernii. Ţine cont şi de faptul că există diferite lucrări de toamnă în funcţie de cultură pe care o îngrijeşti.