CULTURA-REGINA IN 2017. Fermierii incheie contracte profitabile !
CULTURA-REGINA IN 2017. Fermierii incheie contracte pe 1.700 de lei/tona si POT AVEA PROFIT DE 1.000 DE EURO/HA
Pretul rapitei in 2017 se mentine la fel de bun pentru fermierii romani care, in sudul tarii, deja incheie contracte pentru recolta acestui an cu sume de 1.650-1.700 de lei pe tona. Potrivit directorului general al Pioneer Romania si Moldova, Jean Ionescu, profitul de pe un hectar de rapita va fi de cel putin 1.000 de euro, ceea ce, impreuna cu subventia APIA, va face oleaginoasa greu de detronat ca fiind cea mai profitabila cultura din fermele romanesti.
Cu o productie buna la hectar, fermierii romani vor face profit frumos la rapita, da asigurari seful operatiunilor Pioneer in Romania. Singura conditie pentru a incasa sumele frumoase pentru rapita este suprafetele sa iasa cu bine din iarna, existand probleme in vestul tarii si in Ardeal, acolo unde plantele nu sunt acoperite de zapada, sau pe unde vantul a viscolit stratul de nea.
”La rapita, din pacate, vreau sa va spun ca cei care vor pierde cultura sau la productie din cauza conditiilor vitrege, vor pierde oportunitatea de a face bani. Rapita, in Romania, in acest an fara exagerare, va fi cultura-regina. In sudul Romaniei se semneaza pe 1.650-1.700 de lei pe tona. Doua tone 500, doua tone 600 vor face la rapita minim 1.000 de euro pe hectar. Cu subventie, greu poate fi depasita de altceva. Rapita in sud-estul Romaniei se prezinta in conditii bune. In schimb pe zona de vest nu avem zapada. Transilvania si Moldova nu au zapada. Probabilitatea ca acea rapita mica cu 4 frunze sa treaca cu bine peste iarna este destul de scazuta. In general este bine sa luati o decizie timpurile cu cultura, sa nu o lasati sa plece pentru ca daca nu vedeti ca poate productiv este bine sa o intoarceti si sa semanati floarea soarelui”, le-a spus Jean Ionescu, Commercial Unit Manager Romania si Moldova in cadrul companiei Pioneer, fermierilor prezenti la Poiana Brasov, in cadrul evenimentului organizat de producatorul de samanta in parteneriat cu DuPont.
Anul trecut, productia medie la nivel national la cultura de rapita a fost de circa 2,8 tone la hectar, dar fermierii care au folosit genetica buna au obtinut mult mai mult, conditiile permitand depasirea pragului de patru, chiar cinci tone la hectar. Astfel, doar din vanzarea unei productii de patru tone, fermierul incaseaza circa 6.800 de lei pe hectar, adica aproximativ 1.500 de euro, bani la care se adauga subventia pe suprafata de cel putin 170 de euro (ANT, SAPS plus inverzire).
PT234, PT225 si PT264 – hibrizi de rapita de la Pioneer
Avantajele competitive ale acestor trei hibrizi sunt multiple. Astfel ca, PT264 vine cu o rezistenta foarte mare la scuturare, PT225 are un continut ridicat in ulei si o Rezistenta ridicata la Phoma, in timp ce PT234 este recomandat pentru tehnologie intensiva si prezinta o crestere rapida in toamna.
”Punem la dispozitia fermierilor gama de hibrizi care a crescut cel mai mult in Romania, in anul precedent. Este o gama de produse care a castigat intr-un an aproape 5 puncte de piata. Suntem jucatorul numarul doi, dar distanta dintre noi si lider s-a diminuat datorita faptului ca reusim, prin performantele genetice sa invingem de cele mai multe ori competitorii nostri. Venim cu un hibrid foarte rezistent la scuturare asa cum este PT264. De asemenea, avem doi hibrizi foarte consacrati PT234 si PT225, care, cu certitudine, impreuna cu PT264, vor fi hibrizii care si in acest an vor reusi sa fie mare parte din alegerea fermierilor in cultura de rapita”, a spus reprezentantul companiei.
PT200CL – hibrid Clearfield de la Pioneer
Pentru fermierii care prefera tehnologia Clearfield, Pioneer ofera producatorilor agricoli hibridul PT200CL pentru aceia care nu vor sa aiba probleme cu buruienile. De asemenea, fermierii care vor sa cultive rapita conventionala, au la dispozitie o gama variata de astfel de hibrizi.
Rapita, de departe, va fi cultura-regina in Romania in acest an. Doua tone 500, doua tone 600 vor face la rapita minim 1.000 de euro pe hectar. Cu subventie, greu poate fi depasita de altceva.
[bsa_pro_ad_space id=1]