CELE MAI VALOROASE TERENURI AGRICOLE, CONCESIONATE DE STAT LA BAIETII DESTEPTI CARE PLATESC PRETURI DE NIMIC!

NU E NORMAL CA UNII SA PLATEASCA O ARENDA DE TREI ORI MAI MICA! In anii 2000, mari suprafete de terenuri agricole de la Agentia Domeniilor Statului (ADS) au fost concesionate unor oameni de afaceri la preturi foarte mici. Printre ei ar fi si nasul fiului liderului PSD, Liviu Dragnea. Cele mai multe contracte au fost atribuite fara licitatie si au fost semnate pe o perioada de 49 de ani, potrivit Digi 24.
Nicolae Sitaru, unul dintre marii fermieri romani, care exploateaza peste 5.000 ha in Ialomita, a luat in in arenda 2500 de hectare de teren de la persoane fizice.
Nu-i normal ca unii sa plateasca arende de trei ori mai mici, avand in vedere ca au preluat si terenuri comasate, terenuri pentru care ar trebui sa plateasca macar la nivelul pietei. Nu mi se pare nici mie, nici colegilor mei agricultori nu ni se pare normal ca sa se plateasca arende sau chirii de 300-400 kilograme de grau la hectar, in conditiile in care piata a juns intre 1000 si 1500 chiar de kilograme de grau la hectar, spune Nicolae Sitaru.
Un alt fermier, Alexandru Gheorghe, lucreaza 3400 de hectare, terenuri luate in arenda, tot asa, de la particulari.
Am platit net, minimum 800 de lei la hectar. Si maximum probabil 1100, 1200, pentru detinatorii de suprafete mai mari. Pentru ca avem si parteneri care detin, prin intermediul familiilor, si 200 de hectare. Cu asa suprafete, au alta putere de negociere, au alta importanta pentru noi si pretind arende mai mari, spune el.
Digi 24 a facut si un clasament al firmelor care beneficiaza de terenuri agricole valoroase, concesionate de stat pe preturi de nimic: Intercereal SA, firma controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, cu 9200 de hectare teren arabil in Ialomita si Calarasi, concesionate in 2004, cu o redeventa de 425 kilograme de grau la hectar, echivalentul a 255 de lei pe hectar; Agro Chirnogi din Calarasi, detinuta de omul de afaceri libanez Jihad El Khalil, cu 8.300 de hectare si o redeventa de 330 de lei/ha.
„Inainte de 2010, redeventa era stabilita la un nivel foarte mic, din pacate nu putem umbla la acele redevente, ele apar in contractul intre parti, intre ADS si concesionar si nu avem niciun instrument prin care putem sa modificam aceasta redeventa”, a declarat Catalin Gheorghe Bologa, seful ADS.
ADS-ul ar trebui sa se ocupe de chestiunea asta si ADS-ul ar trebui sa gaseasca solutii ca arenda pe care o primeste de la cei care au inchiriat terenurile sa fie la nivelul pietei macar. Eu banuiesc de ce nu se face. Contractele care au fost facute initial, au fost facute in niste conditii foarte proaste pentru stat. Probabil e destul de greu sa modifici astfel de contracte, dar totusi, cred ca nu e imposibil. Totul e posibil, mai spune fermierul Nicolae Sitaru.
„Toata lumea e de acord ca trebuie crescuta redeventa. Trebuie sa stabilim si cu cat. Pentru ca nu vrem sa ajungem in partea negativa a lucrurilor si sa nu mai prezentam un interes. Daca o ridicam prea mult, lumea s-ar putea sa se departeze de noi si atunci sa mearga doar in sectorul privat sa arendeze de la privati”, declara Catalin-Gheorghe Bologa, seful ADS.
Alt „baiat destept” din agricultura, potrivit Digi 24, este Sorin Paul Stanescu. Nasul familiei Dragnea junior, Stanescu a concesionat de la ADS, in 2004, 6900 de hectare teren agricol. Pentru fiecare hectar, a platit anul trecut 311 de lei, in conditiile care pretul pe piata libera a ajuns la 1200 de lei pe hectar.
Un caz aparte este Insula Mare a Brailei, cea mai mare ferma agricola a Europei, in suprafata de 56.840 de hectare. In 2001, ferma a fost concesionata unei firme care apartinea omului de afaceri Culita Tarata. In 2014, dupa moartea lui Tarata, Insula Mare a Brailei a ajuns in administrarea lui Constantin Dulute, iar acum ferma a fost vanduta grupului de firme Al Dahra din Emiratele Arabe.
„Agricost-ul a intrat in contract cu noi in anul 2012 sau 2013, in urma unei hotarari judecatoresti. Adica ei au cumparat activul de la fost asocietate SC 3 Brazi si a depus diligentele pentru a i se atribui direct contractul. Probabil au fost neintelegeri, s-au adresat instantei, iar hotararea instantei le-a fost favorabila si obliga ADS-ul sa incheie un contract prin atribuire directa cu ei, asa cum va spuneam mai devreme, cu o redeventa destul de modesta, repet, din cauza lipsei concurentiale”, a declarat Catalin-Gheorghe Bologa, seful ADS.