Cele mai cultivate soiuri de varza din Romania. Ce fonduri europene nerambursabile poti accesa pentru legumicultura

In Romania, varza ocupa locul al doilea din totalul suprafetelor cultivate cu legume, tara noastra regasindu-se in primii zece producatori mondiali ai acestei legume, cu o productie anuala de peste un milion de tone.
O cultura de varza poate fi o oportunitate inclusiv pentru agricultorii care au terenuri mai slabe calitativ din punct de vedere al permeabilitatii solului, aceasta deoarece majoritatea semintelor de varza pot fi cultivate pe terenuri cu structuri mai degraba argiloase sau luto-nisipoase. Un asemenea teren face ca filtrarea apei sa se produca mai greu, insa pentru semnitele de varza acest lucru reprezinta mai degraba un avantaj. Este bine-cunoscut faptul ca varza are nevoie de o irigare cat mai buna, fiind o leguma consumatoare de apa.
In prezent, exista 31 de soiuri de varza alba si doua de varza rosie omologate oficial, conform Institutului de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor. In functie de perioada de vegetatie, soiurile de varza se impart in trei grupe: culturile de varza timpurii (60-90 de zile), cele de vara (perioada de vegetatie de 110-135 de zile), culturile verzei de toamna (140-175 de zile), precum si cele extra-timpurii, cu o perioada de vegetatie de 170-180 de zile.
In cadrul acestui articol va prezentam cateva dintre cele mai populare soiuri de varza din Romania, precum si cateva informatii cu privire la tehnologia de cultura a verzei.
Soiuri de varza: Varza alba „Ditmark”
In tara noastra, unul dintre cele mai folosite soiuri timpurii de varza alba este „Ditmark”, apreciat pentru calitatile sale gustative, precum si pentru productivitatea sa. Forma capatanilor este una sferica, insa la prima recolta acestea pot fi putin lunguiete, avand o greutate de aproximativ 1-1,3 kg.
Perioada de vegetatie la soiul „Ditmark” variaza intre 95 si 105 zile, plantarea rasadurilor fiind realizata din luna martie si pana la inceputul lunii aprilie. Recoltarea acestui soi trebuie sa inceapa in ultima decada a lunii mai si inceputul lunii iunie, deoarece intarzierea acestei operatiuni poate duce la craparea verzelor. Soiul de varza „Ditmark” este recomandat mai putin pentru murat, ci mai mult pentru consumul in stare proaspata.
Soiuri de varza: Varza alba de toamna „Buzoiana”
Omologat in 2008, soiul de varza alba „Buzoiana” este un soi tardiv, cu o perioada de vegetatie de 140 zile, de la rasarire si pana la maturitatea de consum. Plantele au o inaltime mare, de peste 70 de cm, iar diametrul rozetei de frunze este mijlociu spre mare (75-95 cm). In ceea ce priveste frunza, aceasta are o culoare verde-albastrui, este bine acoperita cu pruina (strat fin cu aspect ceros) si are o nervura proeminenta. Capatana are o forma transversal eliptica – circulara, cu un diametru cuprins intre 18-21 cm si cu o greutate de circa 2-4 kg (70% din plante).
Frunzele din capatana sunt fine, de culoare albicioasa, suculente. Soiul „Buzoiana” este tolerant fata de Fusarium. In ceea ce priveste productivitatea, soiul de varza alba de toamna „Buzoiana” poate oferi circa 60-70 de tone in cadrul unui hectar, in special daca este plantat in zonele sudice ale tarii. Acest soi este indicat pentru consum proaspat, cat si pentru conservare prin murare. Pret: circa 30 lei pentru 30 de grame de seminte.
Soiuri de varza: Varza alba de toamna „De Buzau”
Omologat in 1962, soiul de varza alba de toamna „De Buzau” este cel mai reunumit si vandut soi din Romania, recunoscut pentru frunzele sale fine, precum si pentru calitatile gustative deosebite. Cu o perioada lunga de vegetatie (semitardiv) de 135-140 zile, soiul de varza „De Buzau” are o inaltime a plantei de circa 55-60 cm, iar fruzele sale ating frecvent 27-29 cm, fiind de culoare verde albastrui. Capatanile sunt indesate, semiacoperite de frunze, cu un diamatru de circa 23-25 de cm si cu o greutatea medie cuprinsa intre 2-3.5 kg. Frunzele din interiorul capatanii sunt foarte fine si subtiri.
Potentialul de productie este de 70-80 de tone/ha, in conditii normale de cultura realizandu-se cu usurinta 50-60 tone/ha. De asemenea, soiul are o rezistenta mare la crapare. Varza alba de toamna „De Buzau” se cultiva in toate regiunile tarii. Pret: circa 60 lei pentru 25.000 de seminte/ 8 lei pentru 2.500 de seminte.
Soiuri de varza: Varza alba de toamna „Magura”
Soiul semitardiv de varza „Magura” a fost omologat in 1993. Greutatea medie a unei capatani variaza intre 1,5 si 3,7 kg, aceasta fiind semi-acoperita. Frunzele sunt subtiri si fine. Rezistenta la crapare a soiului este la maturitatea de consum de circa 10-15 zile. Varza alba de toamna „Magura” se regaseste in prezent in toate zonele din tara, iar in regiunile sudice acest soi se cultiva in cultura succesiva, daca plantarea se realizeaza pana la data de 15 iulie.
Totodata, despre acest soi se mai poate aminti ca are o rezistenta medie la Alternaria, Peronospora, precum si o rezistenta buna fata de Xanthomonas. Varza alba de toamna „Magura” este un soi foarte productiv, culturile ajungand la circa 70 de tone pe hectar.
Soiuri de varza: Varza alba de toamna „Silviana”
Originar din judetul Bacau, soiul de varza de toamna „Silviana” este relativ cu doua saptamani mai timpuriu decat soiul „De Buzau”, fiind dezvoltat intr-o regiune mai rece a tarii. Frunza de varza a soiului „Silviana” este fina, fara nervuri. Plantarea acestui soi se realizeaza in prima decada a lunii iunie, iar recoltarea incepe in ultima luna a lunii septembrie, pana in noiembrie.
Capatana este uniforma, mai indesata decat soiul de Buzau. Productia poate ajunge la circa 70 de tone pe hectar. Capatana este partial acoperita cu frunze, iar culoarea frunzelor acoperitoare este verde crud spre verde cu intensitate medie. Varza alba de toamna „Silviana” este un soi rezitent la crapare.
Soiuri de varza: Hibrid de varza alba „Delight Ball”
Unul dintre cei mai utilizati hibrizi extratimpurii de pe teritoriul Romaniei, cat si din estul Europei este „Delight Ball”. Acesta ajunge la maturitate dupa circa 45-50 zile de la plantare. Originar din Japonia, capatana acestui hibrid este rotunda, uniforma, avand o greutate medie de 1,2 -1,4 kg.
De asemenea, fructul acestui hibrid este compact, rezistent la crapare. Totodata, „Delight Ball” este o planta rezistenta la boli, care poate fi cultivata atat in sezonul extratimpuriu in solarii sau camp, cat si in perioada de vara-toamna. Hibridul se mai remarca si prin rezistenta la Putregaiul negru, precum si la Frunzarim.
Soiuri de varza: Hibrid de varza alba „Beauty Ball”
Un alt hibrid de varza pe care il intalnim frecvent in culturile de la noi este si „Beauty Ball”, omologat in 2012. Acest hibrid are o perioada de vegetatie de 55 zile de la plantare, iar greutatea fructului ajunge la circa 1,3-1,6 kg. Totodata, fructul este compact, uniform, rezistent la crapare, de culoare verde deschis si forma rotunda. Planta se remarca printr-o adaptabilitate ridicata la conditii pedo-climatice dificile. Acest hibrid este recomandat pentru culturi in solarii sau camp. De asemenea, si „Beauty Ball” este rezistent la Putregaiul negru, precum si la Frunzarim.
Tehnologia de cultura a verzei
Pentru a realiza o cultura timpurie de varza, pregatirea solului incepe din toamna, moment in care se ara adanc terenul si se aplica gunoiul de grajd pe suprafata pamantului, cantitatea necesara fiind de aproximativ 25-30 de tone. Optional, agricultorii pot adauga ingrasaminte chimice precum 300 kg/ha superfosfat si 100 kg/ha sare potasica. Toate aceste elemente se incorporeaza in sol, intr-o aratura cu adancimea de 30 de centimetri.
Apoi, in primavara, solul se lucreaza cu discul, iar inainte cu 4-5 zile de plantarea rasadurilor, se administreaza 150 kg azotat de amoniu/ha sau 200 kg/ha complex III (azot, fosfor, potasiu). De asemenea, pentru a combate buruienile, stratul germinativ, inainte de a fi aplicat pe sol, poate fi erbicidat cu Treflan 24 EC 3,5 – 5 l/ha. Dupa aceasta operatiune, se poate trece la erbicidarea solului cu discul de talere sau combinatorul tras de tractor. In cele din urma, terenul se modeleaza sub forma de santuri sau rigole.
Cele mai des intalnite culturi de varza din Romania sunt cele de toamna, majoritatea oamenilor folosind aceasta leguma pentru murat in timpul iernii. Astfel, soiurile de varza din aceasta categorie au o perioada de vegetatie de 140-175 de zile, iar plantarea semintelor se efectueaza in perioada 25 iunie – 5 iulie.
Plantarea unei culturi de varza de toamna incepe prin executarea unei araturi de circa 30 de cm adancime. Dupa acest pas este nevoie de ingrasarea terenului cu circa 35 de tone la hectar de gunoi de grajd. Dupa aceasta operatiune, solul se erbicideaza, cu 5-6 zile inainte de plantare, iar ulterior se aplica circa 100 de kg de azotat de amoniu, la 6-7 cm adancime. Ultimul pas reprezinta modelarea terenului in niste straturi inaltate.
Culturile ante-premergatoare culturii verzei de toamna
Deoarece pregatirile pentru o cultura de varza incep toamna, iar plantarea propriu-zisa are loc in vara, agricultorii au la dispozitie lunile din primavara pentru a dezvolta culturi de cereale, leguminoase si cucurbitacee. Astfel, varza timpurie, de vara, precum si cea rosie sau creata poate fi cultivata pe un camp semanat cu acelasi fel de plante, insa cea de toamna poate fi obtinuta si in cultura succesiva, dupa culturi de paioase sau de legume.
In acest sens, orzul sau orzoaica sunt niste culturi ante-premergatoare deosebit de bune, deoarece parasesc terenul exact la jumatatea lunii iunie, inaintea plantarii culturii de varza. De asemenea, o alta cultura inainte premergatoare este cea a cepei din arpagic, care, si ea, paraseste terenul in luna iunie. O alta cultura de leguminoase care poate fi stransa in aceeasi perioada este si cea a cartofilor timpurii.
Tehnologia de cultura a verzei: irigarea
Varza este o planta cu cerinte mari de apa, de aceea este bine sa ne asiguram, inainte de a planta aceasta leguma, ca avem un sistem de irigatie bine pus la punct. In functie de terenul pe care dorim sa realizam o cultura de varza, avem la dispozitie cel putin doua variante. Primul dintre ele se refera la irigatia prin inundare, in cazul structurilor modelate sub forma de biloane, sau prin aspersiune, pentru structurile de teren plane.
Chiar daca varza necesita o irigare bogata, cantitatea de apa trebuie redusa treptat in momentul in care varza este legata si s-a format capatana. Un debit prea mare de apa va face ca varza sa se deterioreze. Astfel, este important sa acordam norme de irigare saptamanale cu o cantitate moderata de apa, valoarea acesteia fiind de circa 300-350 de metri cubi pentru un hectar, in cazul culturii de vara, iar 350-400 de metri cubi de apa, pentru cultura de toamna. De asemenea, se recomanda ca irigarea sa fie intrerupta cu aproape doua saptamani inainte de a fi recoltata, pentru a evita deteriorarea capatanilor.
Tehnologia de cultura a verzei: producerea si plantarea rasadurilor
In functie de cultura de varza pe care dorim sa o producem (timpurie, de vara sau de toamna), rasadurile sunt realizate pe platforme incalzite sau reci, necesarul de samanta pentru un hectar fiind situat la 400-600 de grame.
Optional, agricultorii au posibilitatea sa repicheze rasadurile in ghivece sau in cuburi nutritive de 5 x 5 cm, atunci cand plantele au una sau doua frunze adevarate. Plantarea rasadurilor incepe in general in luna martie si poate dura pana la inceputul lunii aprilie, atunci cand solul are o temperatura de cel putin 10 grade Celsius. Distanta intre randuri recomandata este de aproximativ 70 cm, iar intre plante pe rand 25 cm.
In ceea ce priveste operatiile de intretinere a rasadurilor, acestea se rezuma in general la aerisiri, la pliviri si irigari.
Pentru cultura de varza de vara, perioada optima de semanat este cuprinsa intre 25 februarie si 15 martie, iar plantarea se poate realiza intre 25 aprilie si 10 mai. In general schema de plantat folosita este de 70/30 cm, ceea ce rezulta o densitate la hectar de circa 47 de mii de plante. Recoltarea culturii de vara are loc in lunile iulie si august.
Tehnologia de cultura a verzei: lucrarile de ingrijire
Pentru o cultura de varza lucrarile de ingrijire nu sunt foarte ample. Acestea se rezuma la completrea golurilor cu material saditor de aceeasi varsta si soi, la o distanta de maximum 5-6 zile de la plantare. De asemenea, este important ca la culturile semanate direct sa se realizeze doua-trei prasile manuale pe rand, dupa fiecare irigare sau ploaie mai importanta. In cazul in care avem un teren nemodelat, este necesar sa aplicam si doua-trei prasile mecanice.
Fonduri europene pentru legumicultura 2015
Agricultorii au posibilitatea sa acceseze fonduri europene nerambursabile 2015 pentru mai multe proiecte derulate in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, daca se incadreaza in conditiile de eligibilitate stipulate in proiectul Cadrului National de Implementare a PNDR, versiunea martie 2015.
Potrivit documentului, o serie de fonduri europene nerambursabile pentru legumicultura 2015, pe care agricultorii le pot accesa, sunt:
Fonduri europene pentru legumicultura 2015 – Investitii in active fizice
Proiecul se adreseaza agricultorilor care doresc sa faca investitii in active fizice, precum echipamente, masini si utilaje performante, precum si in sisteme eficiente de irigare la nivelul fermei. Sprijinul public nerambursabil este de 50 % din totalul cheltuielilor eligibile si nu va depasi, in cazul proiectelor care prevad achizitii simple, suma de 500.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fermele mici.
Fonduri europene pentru legumicultura 2015 – Sprijin pentru tinerii fermieri
In cadrul masurii „Dezvoltarea exploatatiilor si intreprinderilor”, o serie de fonduri sunt dedicate pentru a sprijini instalarea tinerilor fermieri, ca sefi/manageri ai unei exploatatii agricole. Sprijinul va fi acordat sub forma de suma forfetara pentru implementarea obiectivelor prevazute in planul de afaceri pentru a facilita tanarului fermier inceperea activitatilor agricole.
Din punct de vedere al sprijinului public nerambursabil, acesta se acorda pentru o perioada de maxim trei/cinci ani si este de: 50.000 de euro pentru exploatatiile intre 30.000 S.O. si 50.000 S.O. precum si de 40.000 de euro pentru exploatatiile intre 12.000 S.O. si 29.999 S.O.
Fonduri europene pentru legumicultura 2015 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici
Fermele care pot fi eligibile pentru acest program trebuie sa aiba o dimensiune intre 8.000 –11.999 S.O. (valoarea productiei standard). Conform proiectului Cadrului National de Implementare a PNDR, scopul acestei sub-masuri de dezvoltare este imbunatatirea managementului exploatatiei agricol, precum si cresterea orientarii catre piata si a veniturilor exploatatiilor agricole de mici dimensiuni. Sprijinul public nerambursabil se acorda pentru o perioada de maximum trei/cinci ani, suma fiind de 15.000 de euro pentru o exploatatie agricola.