Care sunt cele mai profitabile afaceri agricole de procesare
Achizitiile de teren agricol, legumicultura, pomicultura, serviciile in agricultura si cresterea animalelor sunt afacerile in agricultura cu cel mai scazut risc si cea mai mare rentabilitate in 2017 si anii ce vor urma, potrivit directorului Agricover Credit IFN, Robert Rekkers.
1.Achizitiile in teren agricol.
Preturile terenurilor agricole din Romania vor continua sa creasca in perioada urmatoare, apreciaza Robert Rekkers, considerand ca nivelul maximal pe care il va atinge un hectar de pamant la noi va fi similar cu cel din Franta, adica de 8.000-9.000 de euro. Directorul de la Agricover Credit IFN considera ca investitia in proprietati funciare prezinta un risc minim si o rentabilitate asigurata in timp, fiind vorba de ”active fixe cu grad ridicat de lichiditate si trend crescator al valorii de piata in viitoarea perioada”. Totodata, investitia in terenuri agricole este ”amortizabila pe termen lung, mai ales ca piata devine puternic concurentiala, iar puterea de negociere este in scadere”, se mai arata in analiza Agricover.
Robert Rekkers: Pretul unui hectar de teren arabil a crescut cu 20-35%, in functie de cat de buna este zona. Este incredibil cat de repede creste pretul (n.r. acum este intre 3.000 – 4.000 euro/ha). Estimez o medie a pretului in 2014 de 5.000-6.000 de euro pe hectar, intr-o zona buna, cu pamant fertil. E adevarat ca in Germania preturile la terenuri sunt si de opt ori mai mari (n.r. – fata de momentul actual, rezultand 20.000 euro/ha in unele zone). In Franta sunt ceva mai jos (n.r. – fata de Germania) – sursa: EconomicZoom
2.Pomicultura si legumicultura
Piata legumelor si a fructelor are un mare potential de crestere, in ciuda presiunii puse de importuri, crede Rekkers, care recomanda fermierilor romani sa isi extinda afacerile in aceste doua sectoare agricole de succes. Desi este nevoie de cheltuieli initiale importante, noua schema de finantare europeana favorizeaza producatorii agricoli de legume si de fructe, recoltele oferind o profitabilitate medie, dar sigura.
3.Serviciile agricole
Exista suficient loc pe piata pentru fermierii care vor sa isi extinda afacerile in domeniul serviciilor agricole. Profitul este incurajat mai ales de piata in crestere datorita nivelului de dotare scazut din agricultura romaneasca. Riscurile acestui business nu sunt mari, dar este nevoie de o investitie initiala importanta in utilaje, cheltuieli ce pot fi usurate de accesarea fondurilor europene nerambursabile.
4.Zootehnia (ferme de porci si ferme de vaci)
Pentru fermierii care au deja productie vegetala, dezvoltarea unei afaceri complementare in zona cresterii porcilor sau a vacilor are potential urias. Singurele presiuni sunt reprezentate de catre importuri si de eliminarea cotei la lapte din 2015, ceea ce va liberaliza piata laptelui din Europa. Totusi, pentru zootehnie sunt alocate fonduri importante din PNDR 2014-2020, asa ca fermele pot accesa usor fonduri nerambursabile pentru a se moderniza si extinde. Un plus il vor avea crescatorii de animale care vor avea activitate integrata: productie vegetatala, cresterea animalelor, procesare si comercializare.schema robert rekkers
Investitii agricole cu risc mare si rentabilitate scazuta
1.Moraritul si panificatia
Aceasta industrie prezinta un risc mare in prezent, precum si o profitabilitate redusa, apreciaza Robert Rekkers. El subliniaza ca piata potentiala se reduce la piata locala, pentru ca pentru a intra pe piata nationala, trebuie ca investitorul sa concureze acerb cu marii jucatori. Totodata, industria painii si a moraritului a inregistrat un trend descrescator in 2012, cu o scadere in 2013, iar perspectivele unei astfel de afaceri nu par promitatoare mai ales din cauza pietei fragmentate si a evaziunii foarte mari. Pentru agricultorii care produc si detin cantitati importante de cereale, in speta grau, aceasta afacere poate avea rezultate bune daca se depoziteaza recolta si se utilizeaza materia prima din propria ferma.
2.Comertul cu cereale
grauCa sa devii trader de cereale ai nevoie de o investitie semnificativa si de nervi tari pentru a nu claca in fata fluctuatiilor mari de pret. Lasand gluma la o parte, comertul cu cereale presupune o oarecare experienta, fler in afaceri si constientizarea faptului ca este vorba de un business cu risc mare si profitabilitate mica daca nu vindeti cantitati uriase la export, spre exemplu. Partea buna este ca cerealele romanesti sunt tot mai cautate si in afara si ca acest agribusiness permite o mai buna valorificare a logisticii proprii.
Investitii agricole cu risc mare si rentabilitate ridicata
1.Energie
wind-turbines17Afacerile cu energie – biogaz sau energie eoliana prezinta un risc mare, mai ales fiind vorba de investitii semnificative pentru pune investitia pe roate. Din pacate, foarte putini fermieri au expertiza in acest domeniu, apreciaza Rekkers, care arata si ca acest business este riscant mai ales pentru ca depinde de o serie de stimulente care ”acum se dau, maine nu vor mai fi incasate si afacerea moare”. Totusi, directorul de la Agricover Credit IFN recunoate ca afacerile cu energie pot genera o profitabilitate importanta in viitor, in special multumita trendului de exploatare a resurselor regenerabile si posibilitatii de accesare a fondurilor europene nerambursabile.
2.Silozuri de cereale pentru nevoile proprii
Investitia in silozuri de cereale prezinta un risc mediu, ce presupune cheltuieli importante si lichiditati blocate. Totusi, rentabilitatea construirii de silozuri este legata de o mai buna a productiei proprii de cereale, precum si de posibilitatea accesului la fonduri nerambursabile pentru acoperirea unei importante parti din investitie.
3.Distributie de inputuri
Aceasta afacere ii tenteaza pe multi intreprinzatori conectati la mediul rural, mai ales ca promite o profitabilitate buna in cazul pesticidelor si semintelor. Rekkers apreciaza ca aici este o piata cu trend de usoara crestere, dar ca agribusiness-ul cu inputuri prezinta un imens risc de neplata la clienti, asta dupa ce ati cheltuit sume importante pentru stocuri si marfa livrata. Mai mult, concurenta este acerba din partea marilor jucatori de pe piata care au dealerii lor locali de inputuri si ofera discount-uri si oferte foarte tentante.
Investitii agricole cu risc mic si rentabilitate redusa
1.Comertul – retele de magazine locale, fitofarmacii
Comertul in mediul rural prezinta un mare risc si o rentabilitate relativ scazuta, asa ca investitorii sunt avertizati daca au de gand sa bage banii intr-o retea de magazine locale. Concurenta este mare, piata fiind controlata de distribuitori, in cazul produselor care nu provin din productia proprie a fermei proprietarului de magazine. Daca, insa veti vinde produse agroalimentare proprii, atunci aveti sanse sa eliminati intermediarii pentru a va valorifica recolta. Asocierea cu alti producatori agricoli locali poate fi o solutie.
2.Fabricile de nutreturi combinate (FNC)
Pentru cei ce se gandesc ca este o sursa rapida de venit sa infiintezi o fabrica de nutreturi combinate, Robert Rekkers le recomanda acestora sa analizeze bine resursele de care dispun pentru ca este o investitie cu riscuri mici, dar si rentabilitate scazuta. Astfel, la ferma investitorului se va reduce costul pe baza modelului integrat si va exista un control mai bun al calitatii furajului. Totodata, se permite eliminarea disfunctionalitatilor de aprovizionare si exista posibilitatea accesarii de fonduri europene nerambursabile pentru un FNC. La fel ca si in alte business-uri in comert, directorul Agricover Credit IFN atrage atentia ca exista merue un risc mare de neplata a clientilor, precum si o concurenta ce s-a consolidat in ultimii ani.