CARE ESTE EFECTUL SUBVENȚIILOR APIA?

BRUXELLES! Comisia Europeana anunta ca s-a finalizat prima evaluare a performantelor Politicii Agricole Comune. Rezultatele arata, printre altele, ca ajutoarele financiare acordate fermierilor, subventiile, reduc saracia din mediul rural.
Politica Agricola Comuna (PAC) este din ce in ce mai orientata catre piata, ceea ce duce la o crestere a competitivitatii si a performantelor comerciale ale UE. Sprijinind aproximativ 7 milioane de beneficiari, fermieri, PAC contribuie, de asemenea, la reducerea saraciei in zonele rurale. Acestea au fost printre concluziile primei evaluari a performantelor PAC publicate la data de 05 decembrie 2018 de catre Comisia Europeana.
In cadrul angajamentului Comisiei Europene de imbunatatire a PAC, primele parti ale Cadrului comun de monitorizare si evaluare (CMEF) au fost finalizate. Utilizand 178 de indicatori si peste 900 subindicatori, acest cadru a fost conceput pentru a evalua cat de bine a atins PAC cele trei obiective principale ale productiei viabile de alimente, gestionarea durabila a resurselor naturale si actiunile climatice si dezvoltarea teritoriala echilibrata.
Prin acest proces, indicatorii au aratat o serie de succese pentru PAC. Acestea includ o schimbare pentru UE de a fi un importator net de produse agroalimentare catre un exportator de alimente. De exemplu, exporturile agroalimentare ale UE s-au dublat aproape in ultimii zece ani, mentinand in acelasi timp o piata deschisa. De exemplu, UE este de departe cel mai mare importator de produse agroalimentare din tarile cel mai putin dezvoltate. Acest lucru a condus, de asemenea, la reducerea decalajului dintre preturile agricole la nivel mondial si la nivelul UE, facand agricultura europeana mai competitiva.
In plus, PAC sprijina 7 milioane de beneficiari, care reprezinta aproximativ 65% din totalul fermelor din UE. De asemenea, s-a aratat ca PAC contribuie la reducerea ratei saraciei in zonele rurale. In ceea ce priveste veniturile, diferenta dintre veniturile agricole si celelalte sectoare se reduce, de asemenea, cu o pondere a veniturilor agricole medii comparativ cu intreaga economie, de la 32% in perioada 2000-2010 pana la 47% in 2016.
In ciuda acestui fapt, indicatorii au aratat unde pot fi facute progrese. De exemplu, chiar daca emisiile de gaze cu efect de sera (GES) si amoniac din agricultura au scazut (de exemplu, o scadere cu 22% a emisiilor de GES din 1990), rezultatele primei evaluari a performantei sugereaza ca sunt necesare imbunatatiri suplimentare in PAC privind aspectele de mediu. In plus, cresterea productivitatii a fost determinata, in principal, de forta de munca, si mai putin de cercetare sau inovare asa cum se intentiona.
Avand in vedere ca viitoarea PAC va pune accentul pe respectarea regulilor si asupra rezultatelor si performantei, un nou cadru de monitorizare si evaluare a performantei va stabili un set unic de obiective la nivelul UE pentru platile directe, masurile de piata si dezvoltarea rurala. Cu toate acestea, datele detaliate ofera deja o baza buna pentru identificarea prioritatilor politice si pentru a ajuta statele membre in pregatirea planurilor strategice ale PAC, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene