Campanie masivă pentru interzicerea totală a pesticidelor în agricultură. Care este răspunsul UE

Potrivit Romapis, o campanie pentru interzicerea pesticidelor şi salvarea albinelor a fost demarată de către 90 de organizaţii din 17 ţări ale UE. În cazul în care vor reuşi să strângă un milion de semnături până în septembrie 2020, Comisia Europeană va trebui să ia în calcul solicitările vizate de această iniţiativă, notează Agerpres.
„A fost lansată o Iniţiativă Cetăţeneasca Europeană (ICE) cu scopul de a determina eliminarea treptată a pesticidelor sintetice din agricultură până în 2035, pentru a sprijini fermierii şi pentru a salva albinele şi natura. Dacă această iniţiativă va strânge un milion de semnături de susţinere până în septembrie 2020, Comisia Europeană şi Parlamentul European trebuie să ia în considerare transpunerea în lege a solicitărilor acestei campanii. 90 de organizaţii din 17 ţări ale UE promovează aceasta campanie, cu sprijinul asociaţiilor pentru agricultură ecologică”, se precizează într-un comunicat al asociaţiei.
Care sunt solicitările ICE
Iniţiativa Cetăţeneasca Europeană solicita CE să vină cu propuneri legislative pentru a elimina, treptat, toate pesticidele sintetice până în anul 2035, astfel: reducerea folosirii în UE a pesticidelor sintetice cu 80% până în 2030, începând cu cele mai periculoase, pentru a se ajunge în 2035 la o agricultură 100% lipsită de pesticide sintetice.
De asemenea, Iniţiativa cere restaurarea biodiversităţii prin refacerea ecosistemelor naturale din zonele agricole, astfel încât fermele să devină un vector al recuperării biodiversităţii şi sprijinirea fermierilor în tranziţie. Acest lucru se poate face prin reforma agriculturii, respectiv prin prioritizarea agriculturii la scară mică, diversă şi durabilă, sprijinind o creştere rapidă a practicilor agroecologice şi organice şi permiţând atât formarea profesională a agricultorilor, cât şi cercetarea independentă în domeniul agriculturii fără pesticide şi organisme modificate genetic.
Romapis: un sfert din animalele sălbatice ale Europei sunt grav afectate
Reprezentanţii Romapis susţin că oamenii de ştiinţă cer măsuri urgente pentru stoparea colapsului naturii, având în vedere că un sfert din animalele sălbatice din UE sunt grav ameninţate iar jumătate din siturile naturale sunt într-o situaţie deplorabilă.
Potrvit studiilor de specialitate, milioane de fermieri din întreaga Europă nu mai pot ţine pasul cu preţurile neechitabile şi nu mai pot concura cu marile corporaţii. În aceste condiţii, patru milioane de ferme au dispărut între 2005 şi 2016.