APICULTORII CONDAMNĂ DECIZIA MADR DE AUTORIZARE A NEONICOTINOIDELOR pentru PORUMB!

PUNCT DE VEDERE. Decizia Ministerului Agriculturii de autorizare temporara a folosirii neonicotinoidelor pentru tratarea semintelor de pormb si a sfeclei de zahar este condamnata de apicultori. Federatia ROMAPIS ne-a transmis un punct de vedere. ROMAPIS saluta interzicerea tratarii cu neonicotinoide a semintelor de floarea soarelui, dar acuza Ministerul Agriculturii de interpretare abuziva a unui regulament european prin autorizarea temporara a folosirii acestor substante pentru tratarea semintelor de porumb.
Federatia ROMAPIS, luand act de comunicatul MADR din data de 18 ianuarie 2020 prin care se anunta decizia cu privire la autorizarea temporara a tratamentelor cu neonicotinoide pentru semintele de floarea-soarelui, porumb si sfecla de zahar in anul 2020, comunica urmatoarea pozitie:
1. Faptul ca, la peste 6 ani dupa instituirea interdictiei folosirii neonicotinoidelor la cultura de floarea soarelui la nivel de UE, aceasta masura de protectie a albinelor si a celorlalti polenizatori se aplica, in sfarsit, pentru prima oara si in Romania reprezinta o intrare in normalitate pe care apicultorii Romaniei nu pot decat sa o salute!
2. Consideram ca aceasta situatie deschide noi perspective prin faptul ca atat sectorul apicol cat si cel vegetal se vor afla pentru prima oara de la aparitia acestor tratamente in Romania in situatia de a putea evalua in termeni reali impactul absentei acestor pesticide atat la floarea-soarelui si rapita cat si asupra albinelor. Speram ca aceasta experienta sa conduca la o mai buna colaborare intre cele doua sectoare pornind de la o evaluare corecta a realitatii la finalul actualului sezon apicol si agricol.
3. Solicitam autoritatilor, dar si fermierilor si apicultorilor, sa manifeste o exigenta sporita cu privire la respectarea stricta a interdictiei tratarii cu neonicotinoide a semintelor de floarea-soarelui si de rapita. Consideram ca exista riscul ca lipsa de experienta a fermierilor romani in privinta combaterii daunatorilor acestor culturi in absenta neonicotinoidelor sa ii determine sa nu respecte legea prin utilizarea unor stocuri de seminte din anii trecuti sau sa recurga la tratamente ilegale, efectuate in afara spatiilor autorizate de tratare, cu neonicotinoide sau chiar cu alte molecule neautorizate.
4. Consideram ca emiterea unei autorizari temporare pentru tratarea cu neonicotinoide a semintelor de porumb reprezinta insa o abatere de la normalitate si o interpretare abuziva a prevederilor Regulamentului CE 1107/2009. Acest act normativ stipuleaza clar la articolul 53 ca derogarea de la interdictia europeana a folosirii unor pesticide este un act cu caracter exceptional, aplicabil in situatii de urgenta, in cazul cand sanatatea plantelor este amenintata de pericole ce nu pot fi evitate cu alte mijloace rezonabile. La a 6-a derogare consecutiva pentru porumb apreciem ca acest act nu mai poate fi interpretat ca o exceptie, nici ca o urgenta in situatia in care nu cunoastem ca in acest interval de timp MADR sa fie preocupat de studiul unor metode alternative noi de combatere a daunatorilor, nici de aplicarea consecventa a tehnicilor agricole cunoscute care ar diminua nivelul de infestare cu daunatori specifici ai porumbului precum rotatia culturilor. Porumbul, desi nu este o planta melifera in sine, reprezinta o sursa de polen importanta pentru albine, expunerea acestora la efectul neonicotinoidelor care se regasesc in polenul de porumb fiind foarte periculoasa. De asemenea, celelalte efecte ale folosirii semintelor tratate cu aceste substante, inclusiv cele de sfecla de zahar, cum ar fi migrarea substantelor toxice prin aer sau din sol prin intermediul apei in alte zone, inclusiv la culturi agricole netratate sau pajisti naturale si la flora spontana, sunt fenomene foarte periculoase pentru polenizatori si cu risc pentru sanatatea publica.
Presedinte ROMAPIS
Dr. Mircea Ciocan
Presedinte ROMAPIS-Federatia Asociatiilor Apicole din Romania