Tratamente împotriva fluturelui alb al verzei, compatibile cu agricultură ecologică.
Fluturele alb al verzei este o insectă răspândită în toate regiunile ţării, fiind cel mai des întâlnit în bazinele legumicole unde se cultivă varza şi conopida.
Larvele fluturelui alb al verzei (Pieris brassicae) produc daune însemnate în culturile de văroase, consumând limbul frunzelor, până la nervuri. Tratamentul clasic implica insecticide pentru combaterea lepidopterelor, însă acestea nu pot fi folosite în producţia ecologică.
Fermierii care cultivă varza în sistemul agriculturii ecologice pot folosi o serie de preparate naturale, obţinute din plante, ieftine şi uşor de aplicat.
Extract de frunze de roşii
În lunile iulie-august, frunzele de tomate prelevate de pe copili se zdrobesc şi se lăsa câteva ore în doi litri de apă. Extractul rezultat se filtrează şi se stropesc verzele. Pe plantele tratate, fluturii nu vor depune ouă, extractul de tomate acţionând ca repelent.
Plămădeală din frunze de revent
La 2 kg de frunze proaspete de revent se adaugă 10 litri de apă şi se lasă la extras. Soluţia obţinută conţine în proporţie mare acid oxalic, care acţionează împotriva tuturor omizilor dar şi împotriva păduchilor de frunză.
Plămădeală de pelin
La 300 g frunze şi flori se adaugă 10 litri de apă şi se lasă la extras. Soluţia este eficientă împotriva omizilor şi păduchilor.