Esalonarea productiei
Tehnologia, intensitatea de cultură şi soiul de tomate pentru fiecare fermă în parte sunt dependente de modalităţile de comercializare, de tipul de cultură (solar, câmp, sera) dar şi de dotarea tehnică. Mentru stabilirea sortimentului şi tehnologiei aplicate este necesar se se clarifice înainte, cu distribuitorul, despre tipul de fruct dorit, perioada de livrare şi cerinţele de cultură.
Pentru valorificarea economică (mai ales în sera şi solarii), este necesar a se lua în calcul culturile premergătoare şi postmergatoare la tomate, dintre care amintim salată, guliile, ridichile, deoarece este mai rentabil, în unele situaţii, a se înfiinţa aceste culturi.
Rotaţia optimă a tomatelor cuprinde o pauză de 4 ani, după solanacee. În cazul în care nu ne putem permite rotaţia, se recomanda folosirea soiurilor rezistente la cele mai frecvente boli de rotaţie precum: ofilirea miotică (Verticillium sp.), suberificarea rădăcinilor (Pyrenachaeta lycopersici), ofilirea fuzariana (Fusarium oxysprum).
La alegerea sortimentului se fac deosebiri esenţiale între tipurile de fructificare, în funcţie de mărimea şi forma fructului. Deosebim tomate cu fructe mari, mijlocii şi cu fructe mici. Tomatele cu fructe mari sunt tomate pentru pulpa cu 3-5 lobi seminceri, cu greutate de peste 140 g/buc., de forma în general rotundă. Tomatele cu fructele mijlocii sunt tomate normale, iar soiurile au greutatea de 80-140 g/buc., de forma rotundă sau ovală (tomate Roma, Paretti, San Marzano, tomate ou). Tomatele cu fructe mici, sunt tomate rotunde Coktail sau pruniforme cu greutatea de 30-80 grame/buc. şi tomate rotunde Cherry (forma de cireaşă) cu greutatea sub 30 de grame/buc.
De regulă se comercializează tomate roşii, dar se pot cultiva tomate galbene, violet, roşu-negru, multicolore. Pe lângă mărime, forma şi culoare, un rol esenţial îl joacă proprietăţile gustatitive, capacitatea de depozitare şi de transport ale tomatelor.
Pentru culturile de scurtă durată şi pentru cele de câmp se folosesc soiuri cu creştere determinată şi semideterminata care se mai numesc tomate-tufa, iar pentru culturile de seră şi solar de lungă durată se cultivă soiurile cu creştere nelimitată (nedeterminată).