Cum stii ca un sac contine seminte de calitate

Prin traditie, studiul fitotehniei (cultura plantelor de camp) incepe cu o parte generala in care sunt abordati factorii de productie, printre care factorul biologic, ce presupune cunoasterea problemelor specifice ale materialului biologic (samanta) utilizat pentru infiintarea culturilor.
Importanta asigurarii unui material semincer de calitate este certa. Nu intamplator, la Conferinta FAO asupra semintei (Nairobi, 1981) se preciza: “Samanta este temelia pe care se construieste orice strategie a dezvoltarii productiei vegetale”.
Samanta destinata semanatului trebuie sa indeplineasca o serie de conditii si anume: sa apartina unui soi sau hibrid admis pentru a fi cultivat; sa fie obtinuta de pe o suprafata destinata producerii de samanta (lot semincer), pe care a fost respectata cu strictete tehnologia de cultivare recomandata pentru ca samanta sa-si pastreze puritatea varietala si starea de sanatate. De asemenea, samanta trebuie sa fie supusa unui control obligatoriu pentru verificarea indicilor de calitate ceruti de normele in vigoare.
Legislatia privind semintele se poate regasi in Legea nr.266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, comercializarea semintelor si a materialului saditor, precum si testarea si inregistrarea soiurilor de plante, republicata in 2014 de care trebuie sa tina seama toti producatorii, dar si agentii comerciali.
Toate soiurile si hibrizii existenti in cultura sunt testati din punct de vedere al valorii agronomice in campurile de testare ale Institutului de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor (ISTIS), autoritatea MADR care are in atributii zonarea culturilor, respectiv in centrele zonale (CTS-uri).
Analizele efectuate de organismele abilitate ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ajuta fermierii in obtinerea unor productii stabile, de calitate si durabile, asigura si mentin indicii de calitate ridicati, facand posibila utilizarea semintelor de calitate superioara, sustinuta si de Alianta Industriei Semintelor din Romania, ceea ce duce la obtinerea de productii mari si de calitate, deci implicit la un profit mai mare pentru fermieri.
Fermierii trebuie sa fie atenti atunci cand achizitioneaza seminte, in special la indicii care atesta faptul ca samanta este originala, apartine unei companii cu genetica proprie sau sub licenta.
Laboratorul Central pentru Calitatea Semintelor si a Materialului Saditor (LCCSMS) si Inspectoratele Teritoriale pentru Calitatea Semintelor si Materialului Saditor (ITCSMS-urile zonale) analizeaza permanent semintele certificate, recomandand fermierilor sa fie foarte atenti la indicii de calitate ai acestora.
1. Semintele certificate, originale, sunt insotite intotdeauna de un „Document de calitate si conformitate al furnizorului”.
2. Semintele certificate sunt in prealabil analizate si verificate de Inspectoratele pentru Controlul Calitatii Semintelor din teritoriu, care apartin Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, iar marfa este intotdeauna insotita de certificat de conformitate a calitatii.
3. Producatorii de seminte testeaza in reteaua nationala a Institutului de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor, garantand astfel utilizarea semintelor de calitate, in conditii de siguranta, conform bunelor practici agricole, sprijinind agricultura durabila.
4. Sacii originali sunt sigilati si etichetati si au elemente de siguranta (holograma originala) si o singura cusatura pe sac.
5. Exista cateva elemente definitorii care fac diferenta intre original si contrafacere la care cumparatorii trebuie sa fie extrem de atenti, si anume faptul ca etichetele originale nu se rup usor si sunt tiparite profesional.
6. Fiecare sac are numar de ordine, numar de lot care pot fi verificate la companiile producatoare in cazul in care apar dubii.