Cum să alegi cele mai bune seminţe profesionale de legume?
La baza culturilor sănătoase stau seminţele de calitate. Este o lecţie pe care toţi agricultorii şi fermierii au învăţat-o de-a lungul timpului. Astfel, marea lor majoritate folosesc seminţe profesionale de legume pentru culturile lor. Aceste seminţe sunt atent selecţionate şi testate pentru a face faţă condiţiilor de climă specifice unei anumite zone geografice, precum şi pentru a fi mai rezistente împotriva atacurilor dăunătorilor.
Care este diferenţa dintre seminţele profesionale şi cele ”obişnuite”?
Seminţele profesionale sunt create prin combinarea şi încrucişarea diferitor tipuri de seminţe. Prin combinarea liniilor parentale, caracteristicile dorite ale tipului respectiv de sămânţă sunt înregistrate în materialul genetic omogen. Apoi, cele două linii parentale sunt încrucişate. La seminţele rezultate, proprietăţile pozitive ale celor două plante parentale sunt combinate şi îmbunătăţite. Astfel, aceste seminţe vor produce o cultură uniformă, cu un randament ridicat.
Cerinţele referitoare la gust, uniformitate, productivitate, forma şi culoare, ca să nu mai vorbim de rezistenţă la boli, devin tot mai stricte de la an la an, iar fermierii trebuie să ţină cont de ele. Numai culturile de calitate pot fi apoi fructificate într-o manieră profitabilă.
De exemplu, seminţele profesionale de roşii produc plante care generează o recoltă mai bogată, datorită faptului că produc mai puţine frunze şi mai multe fructe. Acest lucru economiseşte timpul necesar eliminării frunzelor nedorite, ca să nu mai vorbim despre faptul că, cu aceeaşi cantitate de seminţe se obţine o cantitate mai mare de roșii.
Numeroşi producători de seminţe profesionale au venit cu tot felul de inovaţii în acest domeniu. De exemplu, seminţele Clause beneficiază de experienţa şi de cercetarea care se afla în spatele acestui brand, cu o tradiţie de peste 100 de ani în domeniu. HM Clause a rezultat din fuziunea a trei companii, care s-au remarcat în perioada de pionierat a producţiei de seminţe de legume şi flori. Astăzi, laboratoarele Clause, localizate în Franţa, sunt specializate în cercetarea, producerea şi distribuţia seminţelor profesionale de legume şi flori.
Un alt lider important din domeniul seminţelor profesionale de legume este compania olandeză Rijk Zwaan, care se afla în top 5 al celor mai profitabile companii producătoare de seminţe de legume din întreaga lume. Compania are un portofoliu ce cuprinde peste 1.000 de soiuri diferite din 25 de culturi de legume.
De ce factori trebuie să ţii cont când alegi seminţele de legume?
Indiferent că este vorba despre fermieri şi agricultori cu experienţă, sau doar despre grădinari amatori, fiecare îşi face planuri în privinţa recoltelor, aşa că, după pregătirea solului, este nevoie să alegi cele mai bune seminţe de legume, ţinând cont de câţiva factori importanţi. Găseşti cele mai importante informaţii chiar pe ambalajul seminţelor respective.
De obicei, în sezonul rece, este momentul să te gândeşti deja ce vei semăna la primăvară. După recoltele de toamnă, îţi poţi da seama care culturi au dat cel mai bun randament, ce soiuri de seminţe au fost mai bune, şi astfel ştii dacă este cazul să foloseşti aceleaşi seminţe sau să alegi un alt tip. Acest raţionament simplu nu este utilizat numai în cazul culturilor mari, ci şi atunci când trebuie să te decizi ce legume să cultivi în grădină.
Nu în ultimul rând, este bine să urmăreşti rezultatele programelor – pilot, care se derulează chiar şi în România, deoarece producătorii de seminţe introduc periodic noi soiuri de seminţe pe piaţă, care sunt întâi testate în cadrul acestor programe – pilot, iar rezultatele obţinute astfel te pot ajuta să iei cea mai bună decizie.
Durata necesară pentru recoltare
Acest indicator sugerează perioada necesară pentru că planta rezultată din sămânţa să ajungă la maturitate. De aceea, momentul semănatului este foarte important, pentru că tinerele plante să poată ajunge la maturitate fără că sămânţa să îngheţe în pământ.
Perioada de maturizare diferă de la o plantă la alta. Cartofii, ardeii şi vinetele au nevoie de o perioadă mai îndelungată, pe când salată, varza sau ierburile aromatice cresc repede, aşa că se pot semăna şi mai târziu, după ce vremea s-a încălzit cu totul.
Rezistenţa la boli şi dăunători
Anumite tipuri de seminţe profesionale de legume sunt dezvoltate anume pentru a rezista în fata anumitor boli şi carente, astfel încât pot fi semănate, de exemplu, şi în zonele în care lipsa apei poate reprezenta o problemă.
Micro-climatul şi seminţele profesionale
Seminţele profesionale nu sunt rezervate numai culturilor la scară largă. Ele pot fi folosite şi în grădini sau pe terenuri de mai mică întindere. În acest caz, trebuie să fii atent la poziţionarea terenului respectiv. Ce zone sunt însorite, ce zone sunt umbrite, dacă solul este umed sau dacă este uscat etc. Astfel, dacă pe ambalajul seminţelor se specifică faptul că se folosesc în solurile aerate, asta însemna că este posibil să putrezească în cele prea umede. Alege tipurile de seminţe care pot fi cultivate în solul pe care îl ai la dispoziţie.
Alege seminţele în funcţie de tipul de legume
Pe lângă toate aceste caracteristici ”tehnice”, ca să alegi seminţele potrivite, trebuie să te gândeşti foarte bine cum vei utiliza legumele cultivate. Există atât de multe soiuri de seminţe de legume pe piaţă, încât este foarte important să ştii exact ce şi cum vei cultiva. Să luăm ca exemplu castraveţii. Cei care sunt mai groşi sunt potriviţi pentru murături, pe când cei mai subţiri, care au mai puţine seminţe, sunt potriviţi pentru salate. Asemenea informaţii utile se găsesc de asemenea pe ambalajul seminţelor, deoarece în general producătorii oferă câteva sfaturi utile în ceea ce priveşte cultivarea
Însămânţarea şi plantarea răsadurilor
Anumite legume oferă cel mai bun randament când sunt însămânţate într-un mediu interior întâi, iar apoi răsadurile obţinute sunt plantate în grădini sau pe terenuri. În general, pe ambalajul seminţelor vei găsi instrucţiuni în privinţa însămânţării, dar dacă acestea nu există, cel mai probabil trebuie să creşti întâi nişte răsaduri. Ţelină, roşiile şi ardeii nu se comportă prea bine la însămânţarea directă, însă seminţele de varză, de morcovi, de sfeclă, de fasole sau de porumb se pot împrăştia direct în solul uşor încălzit.
Sfat util: Pe cât posibil, mai ales dacă este pentru prima dată când foloseşti un anumit sortiment de seminţe de legume, încearcă să foloseşti două sortimente, de la doi producători diferiţi. Fiecare sortiment reacţionează diferit la boli, la dăunători, la condiţiile de mediu şi de sol, astfel încât dacă foloseşti un mix de seminţe ai şanse mai mari să ai recoltă bogată, indiferent ce surprize îţi oferă condiţiile meteo.
Unde găseşti seminţe profesionale de legume?
Aceste seminţe le poţi găsi în majoritatea magazinelor agricole, la producătorii şi la distribuitorii autorizaţi. În magazinul Verdon, găseşti o selecţie largă de seminţe profesionale de legume, de diferite soiuri, de la seminţe de ardei, castraveţi şi morcovi, până la seminţe de pepene roşu sau galben. În plus, în funcţie de cantitatea comandată, beneficiezi şi de un discount special.