Cinci sfaturi utile pentru o recolta perfecta de tomate

Cinci sfaturi utile pentru o recoltă perfectă de tomate
Roşia este una din cele mai populare legume cultivate în ţara noastră şi atât agricultorii profesionişti cât şi cei amatori deţin, pe diferite suprafeţe, o cultură de roşii. Totuşi, chiar dacă nu sunt plante pretenţioase, roşiile se vor dezvolta într-un mod mult mai productiv dacă beneficiază de o îngrijire specială, iar aceasta dezvoltare va fi reflectată în producţia noastră finală.
Pentru că orice fermier îşi doreşte o recoltă de roşii cât mai bună, cu un produs final cât mai gustos şi sănătos, în cele ce urmează vă vom prezenta cinci sfaturi utile care vă vor ajuta să realizaţi acest lucru şi să cultivaţi o recoltă perfectă de roşii.
1) Amplasarea grădinii/locaţiei de creştere
După cum este bine ştiut, roşiile sunt plante care iubesc lumina, iar plantarea acestora într-o zonă cu multă lumină naturală va avea un impact pozitiv în ceea ce priveşte dezvoltarea lor. În general, specialiştii considera că cea bună zona de creştere a roşiilor este în sudul sau în vestul grădinii, pentru că acolo vor beneficia de mai multă lumină solară. Totuşi, trebuie să avem în vedere că locaţia de creştere a roşiilor să nu fie umbrită de pomi sau de alte plante mai mari.
2) Fertilizarea solului
Pentru o dezvoltare cât mai corectă, tomatele au nevoie de foarte mulţi nutrienţi, în general azot, fosfor şi potasiu. Şi în timpul perioadei de vegetaţie a plantei este recomandabil să administrăm fertilizanţi, de preferinţă atunci când fructele plantei au dimensiunea de 2-3 cm. În această perioadă, îngrăşămintele foliare sunt cele mai recomandate, pentru că pot fi absorbite mult mai rapid de către plantele noastre.
Atenţie însă! Fertilizarea la roşii trebuie făcută cu moderaţie iar o administrare excesivă de îngrăşământ poate dăuna plantei. Mai multe informaţii despre acest subiect şi o gamă variată de cărţi pentru cultivarea corectă a roşiilor găsiţi aici.
3) Irigarea
Roşiile sunt compuse 95% din apă iar pentru o dezvoltare corectă, vor avea nevoie de cât mai multă apă. Cea mai indicată tehnica de irigare la roşii este udarea plantei direct lângă tulpină, evitând stropirea frunzelor sau a fructului. În ceea ce priveşte cantitatea de apă necesară, specialiştii recomanda ca o roşie are în general nevoie de 5 litri de apă pe săptămână.
Pentru săptămânile secetoase şi lipsite de precipitaţii, va trebui să asigurăm în totalitate necesarul de apă al plantei, fără a depăşi cantitatea recomandată de specialişti. Cel mai potrivit moment pentru udarea roşiilor este dimineaţa, pentru că astfel solul se va putea încălzi, menţinând o temperatură constantă pe timpul nopţii.
4) Retezarea frunzelor în exces
De multe ori, roşiile dezvoltă ramuri cu frunze dense, care ating dimensiuni mari însă nu conţin niciun fruct. Aceste frunze nu sunt benefice pentru plantă, ba mai mult, vor consuma apă şi nutrienţii necesari dezvoltării corecte a fructelor. Pentru a beneficia de roşii mari şi gustoase este necesar să retezăm aceste frunze. Acest procedeu este recomandat în special pentru sfârşitul recoltei, când frunzele în exces ating cele mai mari dimensiuni. Informaţii suplimentare dar şi o colecţie variată de cărţi privind întreţinerea roşiilor puteţi găsi aici.
5) Legarea plantelor
Când vine vorba de roşii, majoritatea persoanelor folosesc clasicii araci pentru stabilizarea plantei. Cu toate că această abordare nu este total greşită, studiile recente au arătat că legarea roşiilor de araci limitează într-o anumită măsură dezvoltarea plantei dar şi producţia finală.
Pentru rezultate cât mai bune, amplasarea de gratii sau de legături de sârmă este mult mai indicată. Astfel, planta va avea posibilitatea de a se dezvolta în voie şi de a se modela după structura gratiilor/sârmei, prevenind riscul ruperii frunzelor.