5 idei de afaceri in agricultura, cu un buget redus

Locuieşti la ţara sau plănuieşti să te muţi în zona rurală? Sau poate deţii o bucată de pământ şi te gândeşti să pui bazele propriei afaceri în agricultură. Deşi opţiunile care nu implică foarte mari costuri sunt relativ reduse, există idei ce îţi pot aduce în scurt timp un profit mulţumitor.
Un venit constant obţinut din propria afacere în agricultură este o imagine ideală pentru multe persoane. Deşi există nenumărate variante şi posibile zone de investiţii rentabile, numărul acestora se reduce odată cu bugetul. Cu toate astea, unele afaceri pot fi pornite cu bani puţini şi garanta un profit satisfăcător.
Primul pas, înainte de luarea deciziilor importante, este realizarea unui plan de afaceri detaliat. Acesta trebuie să cuprindă aspecte legate de infrastructură, nevoile financiare, materiale, strategiile de marketing, propriile cunoştinţe în domeniu.
Al doilea pas este să acorzi atenţie împărţirii bugetului de care dispui. Mizează pe eficientizare, mai ales din punct de vedere al utilajelor necesare. Atunci când ai posibilitatea, cumpăra maşinării care îndeplinesc mai multe funcţii. De exemplu, câteva motocultoare de calitate, dotate cu accesoriile necesare, vor îndeplini un număr mare de sarcini, uşurându-ţi muncă.
Apoi, nu în ultimul rând, asigură-te că eşti suficient de bine pregătit pentru domeniul în care vrei să-ţi desfăşori activitatea.
1. Fermă de legume ecologice
Legumele ecologice sunt la tot mai mare căutare în supermarketuri sau pieţe. Mediatizarea legată de toxicitatea substanţelor folosite în agricultură îi convinge pe mulţi consumatori să facă alegeri mai sănătoase. Prin urmare, agricultura ecologică a luat un avânt binemeritat. Este important să ştii că pământul pe care urmează să plantezi trebuie să nu fi fost stropit anterior cu pesticide, ierbicide, insecticide etc. Poţi alege să plantezi în câmp, în aer liber, sau în solarii. În cazul primei variante recolta va depinde foarte mult de vremea de afară, dar nu va implica costuri suplimentare. În cazul solariilor, preţurile încep de la aproximativ 7-8 euro pe mp şi pot depăşi 20 de euro pe mp.
Deşi în cazul în care există piaţa de desfacere profitul nu va întârzia să apară, nu omite modalităţile de promovare. O pagină de internet sau una pe Facebook te pot ajuta să creşti vizibilitatea afacerii. Acordă atenţie detaliilor precum expedierea şi ambalarea. De asemenea, învaţa să preţuieşti fiecare client. Orice afacere depinde foarte mult de recomandări.
2. Fermă de dovleci
Pe lângă rolul lor decorativ, dovlecii sunt deosebit de gustoşi şi aduc multiple beneficii consumatorilor. Aceştia sunt de obicei folosiţi pentru plăcinte, diferite deserturi, sau pentru decor. Fermele care cultivă aceasta legumă au luat un avânt considerabil în ultima perioadă. Fie ca acest lucru se datorează creşterii popularităţii Halloween-ului sau pur şi simplu a schimbării preferinţelor culinare, dovlecii sunt cumpăraţi mai des decât înainte.
Pentru a obţine profit este importantă cultivarea mai multor specii. De exemplu, printre cele mai populare se număra dovleacul plăcintar, Americană Tonda, Atlantic Giant, Spaghetini, Turk Turban etc. Costurile de producţie vor fi reduse, deoarece dovlecii necesită îngrijiri minime. Vor exista însă cheltuieli legate de pază, transport şi, eventual, de ambalare.
3. Fermă de roşii
Roşiile se număra printre legumele preferate ale romanilor. Le întâlnim pe rafturile magazinelor în diferite forme şi mărimi, preţul fiind cuprins între 8 şi 39 de lei pentru un kg.
Roşiile sunt însă plante pretenţioase, care necesită destul de multă îngrijire. În primul rând, pentru a începe o astfel de afacere vei avea nevoie de cel puţin un solar de dimensiuni mai mari. Apoi va trebui să instalezi un sistem de irigaţii şi să achiziţionezi alte accesorii necesare. De asemenea, pământul trebuie să fie unul bun, şi vei avea nevoie de tratamente.
Pentru a creşte profitul este recomandat să te ocupi personal de livrarea roşiilor. Totodată, mizează pe calitate şi pe gust. Plantează mai multe soiuri, care vor satisface preferinţele consumatorilor. În acest caz, rezultatele bune nu vor întârzia să apară.
4. Plantaţie de agrişe sau de catina albă
Agrişele nu sunt consumate foarte frecvent la noi în ţară, dar sunt foarte apreciate în vestul Europei. Fructele verzi cu miez gelatinos dulce sunt o sursă importantă de vitamine şi antioxidanţi.
Plantarea acestora poate fi o afacere profitabilă. Investiţia necesară pentru cultivarea unui hectar de agrişe depăşeşte 6000 de euro, dar banii sunt recuperaţi în primii doi ani. În câţiva ani profitul poate însă depăşi suma de mai multe mii de euro pe an.
În ceea ce priveşte catina albă, este vorba de o cultură de nişă. Cultivarea acesteia este considerată în continuare una dintre cele mai profitabile afaceri din agricultură. Profiturile se ridică la mii de euro la hectar, însă plantă este destul de pretenţioasă. Trebuie evitate solurile prea acide şi cele cu exces de umiditate. Recoltarea se face prin detaşarea ramurilor cu fructe, congelarea şi apoi batozarea lor.
5. Ciupercărie
Deschiderea unei ciupercării are un avantaj major faţă de multe alte afaceri de acest fel – nu este necesar să deţii teren agricol. Practic vei avea nevoie doar de un spaţiu pe care îl poţi folosi pentru cultivarea ciupercilor, precum un beci sau o bucătărie de vară mai spaţioase. Următorul pas, în funcţie de specia cultivată, este crearea condiţiilor propice acesteia. Compostul trebuie preparat diferit, fiind necesar de asemenea un sistem de climatizare pentru controlul temperaturii din încăpere. Alte costuri sunt transportul şi spaţiile de depozitare.
Printre cele mai întâlnite şi consumate ciuperci de la noi se afla Champignon. Însă cultivarea acestui soi poate prezenta şi riscuri, concurenta fiind destul de mare. Un alt soi care are tot mai multă căutare este Pleurotus. Acestea sunt mai puţin pretenţioase iar preţul de vânzare este mai avantajos.
Pentru maximizarea profitului, poţi alege să te ocupi şi de procesarea ciupercilor. Câteva idei în acest sens sunt ciupercile uscate, murate sau zacusca cu ciuperci.
O afacere proprie în agricultură îţi poate aduce multe satisfacţii. Nu e puţin lucru să vezi rezultatele muncii tale şi să te poţi bucura zilnic de ele. Însă nu uita că pentru a construi o afacere de succes e nevoie de o strategie eficientă şi multă implicare.