15 sfaturi simple pentru cultivarea legumele
1. Amenajaţi grădină în zone cu expunere la soare2. Menţineţi solul sănătos
Lumina este esenţială pentru a creşte legume sănătoase. Amenajaţi grădină de legume în zone cu expoziţie sudică, sud-vestica iar dacă nu este posibil atunci în locuri unde primeşte cel puţin 6 – 7 ore / zi de lumină solară directă. Într-o zonă umbrită vă limitaţi la legume pentru frunze ca salată, spanac, loboda sau rădacinoase că morcov, pătrunjel.

1. Amenajati gradina in zone cu expunere la soare
Solul sănătos este cheia unei grădini de legume că pe vremea bunicilor. Fertilizaţi solul cu materie organică de tip compost, gunoi de grajd descompus, muşchi de turbă sfagnum, îngrăşăminte verzi funcţie de aprovizionarea din sol cu nutrienţi şi necesarul plantelor cultivate.
3. Pregăteşte terenul la timp2. Menţineţi solul sănătos
Pregăteşte terenul toamna târziu şi primăvara devreme prin mobilizarea solului determinând refacerea echilibrului dintre cele 3 faze ale solului (solidă, lichidă şi gazoasă). Pe un sol compact germinaţia seminţelor are loc mai greu, procentul de prindere a răsadurilor plantate este mic, veţi avea multe goluri în plantaţie. Modelaţi solul în brazde înălţate şi veţi obţine legume timpurii.
4. Mulţiţi solul pentru răsaduri
Pentru culturile înfiinţate prin răsad mulţiţi solul. Metoda va ajuta să scăpaţi de buruieni şi menţine umiditatea în sol. Utilizaţi agro textil, paie, talaş sau fan. Ce este mulcirea? Acoperirea solului cu materie organică, precum paie, frunze sau resturi vegetale.
5. Intercalaţi culturile
Fiţi eficienţi şi optaţi pentru culturi intercalate astfel încât să obţineţi maxim de recoltă pe unitatea de suprafaţă fără să înghesuiţi plantele. Intercalaţi cultura de ceapă (care creşte repede) între rândurile de conopida sau broccoli (care cresc mai lent).
6. Organizaţi eficient grădină
Plantaţi legume că spanac, loboda, salată, ştevie, mazăre, fasole pitică în rânduri largi şi nu individual pentru a obţine recolte mai mari.
7. Optimizaţi udatul
Economisiţi apa dacă optaţi pentru sistemul de udare prin picurare. Acest sistem vă furnizează apa direct la rădăcina plantelor iar dacă sistemul este prevăzut cu un regulator de timp, gradina este udată automat şi vă scuteşte de corvoadă udatului zilnic la ore matinale ca să nu spun că nu veţi avea vreun stres când sunteţi plecaţi în vacanţă şi n-are cine uda grădina. Poate că bunicii noştrii nu făceau aşa, dar de ce să nu profităm de tehnologia modernă?
8. Creşteţi legumele pe verticală
Folosiţi spaliere, pergole, grilaje şi creşteţi legume pe verticală lăsând spaţiul liber pe sol pentru alte plante. Castraveţii, pepenii, fasolea urcătoare se simt bine la înălţime.
9. Folosiţi folie protectoare
Acceleraţi timpurietatea folosind folia protectoare pentru a acoperi rândurile de legume. Utilizaţi tunelele joase pentru a proteja legumele de gerurile târzii de primăvară. Puteţi utiliza protecţii de tip clopot pentru legumele sensibile la frig. Acestea pot fi transplantate afară cu câteva săptămâni mai devreme decât data normală de plantare fără a fi afectate.
10. Dublaţi recolta
Puteţi obţine recolta dublă de pe aceeaşi suprafaţă dacă aveţi 2 recolte/an. Pe acelaşi răzor se poate semăna primăvara devreme salată, spanac, loboda, ridichi, după 30 – 40 zile îi ia locul cultura de vară care poate fi de fasole, dovlecei, tomate sau cartof timpuriu iar toamna, după desfiinţarea culturii de vară se seamănă din nou salată, spanac, ridichi.
11. Alegeţi legumele cu atenţie
Nu plantaţi mult şi fără rost. Alegeţi doar acele legume care vă plac şi le savuraţi cu plăcere dar care să fie şi uşor de întreţinut altfel grădinăritul devine o corvoadă şi veţi înveşti timp şi bani în legume pe care nu le mâncaţi.
12. Eliminaţi buruienile
Ţineţi la distanţă dăunătorii şi bolile dacă eliminaţi buruienile de pe lângă casă, gard. Jur împrejurul culturilor de legume e bine să înfiinţaţi garduri de protecţie din cimbrişor, lavanda, coriandru. Mirosul acestor plante nu este pe placul dăunătorilor.
13. Protejaţi fauna utilă
Aveţi grijă de fauna utilă! Albinele, bondarii sunt buni polenizatori. Viespile, aricii, păsările vă ţin dăunătorii departe de culturile de legume. Pentru arici amenajaţi-le un culcuş undeva în grădină. Păsările sunt utile în grădină, hrănindu-se cu afide, omizi, viermi, melci. Amenajaţi-le căsuţe şi doline pentru mâncare şi apă. Aveţi grijă să nu utilizaţi pesticide care le fac rău acestor vietăţi.
14. Utilizaţi seminţe de calitate
Utilizaţi seminţe de bună calitate, certificate şi păstrate în bune condiţii. Dacă v-aţi produs singuri seminţele şi le aveţi de mai mulţi ani, faceţi un test de germinaţie înainte de semănat în câmp. Pe o bucată de sugativa sau un prosop din hârtie umezit, presarăţi câteva seminţe. Dacă mai mult de 80 % din ele au încolţit, le puteţi semăna şi în câmp.
15. Rotiţi culturile
Şi nu uitaţi de rotaţia culturilor că nici bunicii nu o uitau şi vă hrăneau cu legume sănătoase şi gustoase.
Spor la grădinărit!